Četvrtak, 15 Studeni 2012 00:58

Okrugli stol o samozapošljavanju

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

PODRUČNI URED ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE POŽEGA -

POŽEGA – Naša podrška samozapošljavanju bila je tema okruglog stola koji je organizirao Područni ured zavoda za zapošljavanje Požega. Hrvatskom zavodu za zapošljavanje od posebnog je interesa dati podršku i pomoć osobama koje planiraju samozapošljavanje ili se već samozaposlenici, budući da su to novostvorena radna mjesta, koja u budućnosti mogu stvoriti još više radnih mjesta. Ovim okruglim stolom željeli su razmijeniti informacije o nadležnostima i mogućnostima koje pojedine institucije kao HGK, Obrtnička komora, ured za gospodarstvo županije pružaju u vezi samozapošljavanja.

- Pokušat ćemo promovirati našu novu mjeru samozapošljavanja koja je u ovoj oskudici slobodnih radnih mjesta pokazala pojačani interes nezaposlenih osoba i pokušat ćemo dogovoriti s našim partnerima suradnju i podršku, mi materijalnu a oni savjetodavnu. Mjere se sastoje u materijalnoj potpori i praćenju osobe koja se zaposli kroz obrt ili kroz društvo. Za otvaranje obrta potpora je 18 tisuća kuna a za otvaranje d.o.o., 24 tisuće kuna. Tijekom 2012.godine imali smo 8 realiziranih samozapošljavanja – istakao je v.d. predstojnika Ivica Tomljanović.

Pri zavodu radi i savjetnik za samozapošljavanje koji prati osobu koja izrazi spremnost da se uz korištenje mjere samozaposli. – Osobi koja pokaže interes za samozapošljavanje i ima ideju, poduzetnički plan, pomažemo oko informiranja, savjetovanje, podršku, edukaciju, upućivanje u institucije oko rješavanja problema koji se stvore u realizaciji. Trenutno imamo osam interesanata, sada pišu poslovni plan, naš tim procjenjuje taj plan, i ako budu ocjene pozitivne ide se u realizaciju – kaže Mario Kracl – savjetnik za zapošljavanje i samozapošljavanje pri zavodu.