Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 03 Srpanj 2019 08:38

Zvonku Martinoviću statua „Zlatne ruke“ najveće obrtničko priznanje

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

UZ DAN HRVATSKE OBRTNIČKE KOMORE NAGRAĐEN PAKRAČKI OBRTNIK  -

Zvonko Martinović iz Prekopakre, član Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika i vlasnik "Obrta elektroinstalaterska radionica", dobitnik je najvećeg državnog obrtničkog priznanja - statue „Zlatne ruke“ s Poveljom koje su mu 1. srpnja u Zagrebu uručili Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta i Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

30 godina u obrtništvu

Zvonko je u struci od završetka srednjoškolskog obrazovanja, početkom sedamdesetih godina, a obrtnik je od 1989. godine.Martinović 3

- Naravno da je lijep osjećaj i da godi kada čovjek dobije ovakvo veliko priznanje jer je to potvrda da je prepoznat i na neki način nagrađen dugogodišnji rad. Kroz Udruženje sam prošao praktički kroz sve strukture i bio sam aktivan, a sigurno je da i u našem Udruženju postoje obrtnici koji su isto tako, možda i više zaslužili ovo priznanje. Ja mogu reći da sam sretan jer cijeli život radimo posao koji volim, a k tome sam već 30 godina obrtnik. Dakle radim za sebe i sam sam sebi gazda. Iako imam sve uvjete za mirovinu, još radim, aktivan sam jer, Bogu hvala, služi me zdravlje, a kroz život sam navikao raditi tako da ja bez toga ni ne mogu. Na kraju, bolje mi je raditi i pomagati djeci nego badavaniti, rekao je Zvonko koji je tako postao prvi obrtnik s područja Pakraca i  Lipika koji je dobitnik ovog najvišeg obrtničkog priznanja. Na pitanje do kada planira raditi, odgovorio je dokle god mu to zdravlje bude dozvoljavalo, a i ovu njegovu izjavu uspjeli smo dobiti telefonski, dok je radio na krovu jedne kuće!

Obrtnička obitelj Martinović

Zvonko Martinović rođen je 26.11.1950. godine u obitelji koja je živjela od prihoda majstora - obrtnika i ponešto od poljoprivrede. Zvonkov otac Marko bio je stolar, a djed po majci Franjo je imao malu pokretnu radnju - kolica, na kojima je oštrio noževe i škare te  popravljao kišobrane. Osnovnu školu Zvonko je završio u Prekopakri i Pakracu, a trogodišnju obrtničku školu u Požegi kao naučnik "Elektre" Lipik.

Zanat je učio kao vježbenik kod majstora Stjepana Schmita, u vrijeme elektrifikacije naselja kada se modernija oprema za rad tek uvodila pa se za njega slobodno može reći da je odrastao i usavršavao se paralelno s razvojem tehnologije u tom poslu. Radni vijek počeo je sredinom sedamdesetih kao elektroinstalater u virovitičkoj "Munji", da  bi se nakon nekoliko mjeseci vratio kući, u Prekopakru i Pakrac, nastavivši posao u Zanatsko-uslužnom poduzeću "Jedinstvo".

Terenski rad ga je odvajao od 1975. godine zasnovane obitelji, od djece, od kuće, pa je 1989. godine odlučio pokrenuti vlastiti elektroinstalaterski obrt. Ubrzo se svojim radom, koji nije trpio improvizacije i nerad nego se temeljio na kvalitetnom i odgovornom radu, izborio u Pakracu i Lipiku za mjesto na tržištu.

Sin i kćer nastavljaju obrtičku tradiciju

Još 1994. godine, pri kraju  Domovinskog rata, u kojem je sudjelovao kao branitelj od početka, osjetio je potrebu svog kraja, potrebu povratnika i izbjeglica u razrušenim Pakracu i Lipiku za kvalitetnim obrtnicima. Vratio se onome što najbolje zna - elektroinstalaterskom obrtu u koji je, radeći uz oca, stigao i njegov sin Hrvoje. 

Zvonko Martinović je u sklopu obrta otvorio u Pakracu i trgovinu elektromaterijalom i kućnim potrepštinama pa je stvorio ugledan i cijenjen obiteljski obrt u kome je do mirovine radila supruga, a sada rade sin i kćer. Upravo od njih očekuje da će i nastaviti obiteljsku obrtničku tradiciju.

Zvonko je obnašao dužnost člana Skupštine HOK-e, predsjednika Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika, te bio i ostao član Skupštine i Upravnog odbora Obrtničke komore Požeško-slavonske županije i Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika. U tekućem mandatu ponovno je izabran za dopredsjednika Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika.

Uz obnašanje dužnosti u komorskom sustavu, bio je aktivan sudionik svih projekata, a za sudjelovanje u njima dobio je priznanja Obrtničke komore Požeško-slavonske županije, kao i Povelju HOK-a.

Zvonku su statua „Zlatne ruke“ s Poveljom uručene na svečanoj Akademiji u povodu obilježavanja Dana HOK-a. Akademiji je nazočila i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, a uz Zvonkove kolege obrtnike, Akademiji je nazočila i Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca.