Nedjelja, 25 Kolovoz 2019 11:01

Od 13 natjecatelja po prvi puta i tri žene se natjecale u oranju

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

16. NATJECANJE ORAČA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE PONOVNO ODRŽANO NA NJIVI NA KOJOJ JE SVE I ZAPOČELO

ALILOVCI – Na njivi odmah iza Alilovaca, na strnju u vlasništvu Tomislava Tomića, gdje je sve i započelo prije 16 godina, održano je 16. natjecanje orača Požeško-slavonske županije. Bilo je ovo ujedno i izlučno natjecanje s kojega pobjednici kao predstavnici Požeško-slavonske županije odlaze na državno natjecanje u oranju. Organizatoru Općini Kaptol ovo je ujedno i treće domaćinstvo natjecanja u oranju a sve je održano i pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije uz financijsku pomoć ostalih općina, nekoliko gradova i pomoć brojnih sponzora.

Ove godine natjecalo se šest orača u kategoriji pluga premetnjaka, četiri orača u kategoriji pluga ravnjaka i tri orača u kategoriji oranja s konjskom zapregom. Prvi puta ove godine u sve tri kategorije natjecanja imali smo po jednu ženu u konkurenciji, Ivonu Majetić, Gabrijelu Ciganović i Marija Bralić. Zanimljivo je da je pola natjecatelja došlo s područja domaćina, općine Kaptol, najviše upravo iz sela Alilovaca.

Sve okupljene pozdravili su predsjednik udruge orača Branko Pilaš, zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović i načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, koji je podsjetio sve da se upravo na ovoj njivi održalo i prvo natjecanje orača prije 16 godine i započela ova oračka priča. – Kako je Kaptol općina gdje se stanovništvo pretežiti bavi poljoprivredom, oranje našim stanovnicima je vrlo blisko i iz našeg kraja dolaze odlični orači. nadam se da će na natjecanju upravo to i pokazati, pobijediti i predstavljati našu županiju na državnom natjecanju.

Najbolji promicatelj poljoprivrede, slavonskog sela i stare slavonske tradicije, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević otvorio je ovo 16. po redu natjecanje orača. – Ovdje se već po 16. puta pokazuje kako najbolje orati našu slavonsku i hrvatsku grudu, pokazuje kako se najbolje može obraditi ova naša slavonska zemlja, ali i kako se nekada svaka stopa ove naše zemlje obrađivala uz pomoć zaprege. Konji su uvijek bili najbolji prijatelji našeg čovjeka, uz njih je radio i živio, uz njih se i ratovalo i svatovalo, pjevalo i umiralo. Dana su oni otišli u povijesne prostore, došla je nova mehanizacija, no posebno me ovo veseli što vidim da su među natjecateljima mladi ljudi. To znači da nisu odlučili otići, nego dapače ostati ovdje i boriti se. Nismo našu zemlju oslobodili tako što smo otišli, nego ostali i borili se za nju, a danas također moramo ostati i boriti se da ju izgradimo. ovi mladi ljudi to upravo pokazuju svojim primjerom i ostaju na ognjištima svojih djedova i svojih očeva. Oni pokazuju naš slavonski inat i dokazuju da se može opstati na svojoj rodnoj grudi – naglasio je župan Tomašević,koji je svima poželio lijepe i ravne brazde, a najboljima da pobijede.

Nakon cijelo dopodnevnog natjecanja u oranju i ocjenjivanja stručne ocjenjivačke komisije dobili smo i rezultate. Najviše bodova u oranju s plugovima premetnjacima osvojioje Nikica Marić iz Alaginaca, drugo mjesto osvojio je Ivan Ivanika iz Gornjih Emovaca, a treće Josip Tomašević izAlilovaca.

U kategoriji s plugom ravnjakomprvo mjesto osvojio je Miroslav Bartolović iz Alilovaca, drugo mjesto Marko Iličić iz Alilovaca, a treće je osvojio Patrik Pilaš iz Viškovaca, ujedno najmlađi među oračima s tek navršenih 14 godina.

U kategoriji orača s konjima najbolja je bila oračica, Marija Bralić iz Nove Lipovice, drugo mjesto osvojio je Igor DelVechi iz Požege, a treće Zdravko Bičanić iz Emovačkog Luga. Svima su uručena priznanja, pehari, poklon paketi sponzora natjecanja i butelje vina domaćeg vinara Hrvoja Pavlovića iz Češljakovaca. Prvi u skupini dobili su i posebne statue plugova a pripada im i pravo natjecanja na državnom natjecanju u oranju ispred Požeško-slavonske županije.