Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 19 Ožujak 2020 09:21

Ministarstvo poljoprivrede predstavilo prve mjere suzbijanja posljedica koronavirusa

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković na sjednici Vlade predstavila je prve mjere Ministarstva poljoprivrede za pomoć sektoru s ciljem ublažavanja negativnog utjecaja koronavirusa na poslovanje poljoprivrednika, ribara i drvno-prerađivačkog sektora. Paket od 11 mjera primjenjiv je na sve sektore i odnosi se na osiguranje likvidnosti odnosno postojeće razine zaposlenosti, a vrijedan je približno 350 milijuna kuna.

 - U ovom trenutku naše su radnje usmjerene očuvanju likvidnosti, zaposlenosti i sigurnosti prehrambenog lanca. Sukladno tome, s jedne strane ćemo odgoditi njihove obaveze plaćanja, a s druge strane smo uštedama i preraspodjelama osigurali nacionalna sredstva za pomoć te se nadam da ćemo u pregovorima s Europskom komisijom osigurati dodatna sredstva. Nastavljamo s osmišljavanjem i implementacijom dodatnih mjera. Vjerujem da će mjere olakšati trenutnu situaciju našim poljoprivrednicima - ističe ministrica Vučković.

Ministarstvo poljoprivrede predlaže set idućih mjera (11):

Uspostavljanje kreditne linije za obrtna sredstva za sektor poljoprivrede i šumarstva te prerade drva

Slijedom izmjena Uredbe 1303/2013 u okviru Coronavirus Response Investment Initiative mijenjaju se odredbe vezane uz financijske instrumente, a koje su primjenjive i na EAFRD, bez obzira što taj fond nije dio ove inicijative. Slijedom navedenog, uspostavit će se financijski instrument za obrtna sredstva, općih značajki sličnih ESIF Mikro zajmovima za obrtna sredstva.

Predlaganje novog programa državnih i de minimis potpora zbog ograničenja prometa i povećanja manipulativnih troškova

Cilj programa je ublažavanje posljedica i pružanje pomoći poslovnim subjektima uslijed usporavanja gospodarskih aktivnosti uzrokovanih pandemijom COVIDA-19, pri izvozu proizvoda na zajedničko tržište Europske unije.

Primjena dodatnog mehanizma fleksibilnosti između fondova za povećanje proizvodno vezanih plaćanja ili uvođenje interventnih mjera (tov junadi, krave u proizvodnji mlijeka, ovce i koze, voće i povrće, šećerna repa, krmno proteinsko bilje, krave dojilje)

Kako bi se osigurala likvidnost u sektoru poljoprivrede zatražit će se EK mogućnost prenamjene sredstava  osiguranih u EAFRD u iznosu od 100 milijuna kuna za dodatnu potporu dohotku posebno osjetljivim sektorima  (tov junadi, krave u proizvodnji mlijeka, ovce i koze, voće i povrće, šećerna repa, krmno proteinsko bilje, krave dojilje) u okviru proizvodno vezanih potpora ili kroz primjenu posebnih interventnih mjera u navedenim sektorima. Također, s ciljem ublažavanja posljedica smanjene likvidnosti sektora i osiguranja pokrića gubitka u poslovanju dok se stanje na tržištu ne stabilizira, tražit će se od EK mogućnost osiguranja isplate većeg iznosa avansa za izravna plaćanja 2020. godinu u razdoblju 16.10.-30.11.2020. (više od 50% alokacije za izravna plaćanja) nakon završetka administrativnih kontrola, a prije obavljenih kontrola na terenu.

Odgoda plaćanja zakupnine i koncesijskih naknada za poljoprivredno zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske

Ovom mjerom financijskog rasterećenja poljoprivrednika predlaže se odgoda plaćanja zakupnine odnosno naknade za 2020. zakupcima i korisnicima poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske za tri mjeseca od dana ugovorenog dospijeća.

Odgoda roka izvršenja ugovornih obveza korisnicima svih investicijskih mjera Programa ruralnog razvoja te investicijskih projekata iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina

Za sve korisnike investicijskih mjera PRR-a te investicijske projekte iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina, omogućava se odgoda rokova svih ugovorom preuzetih obveza za 90 dana, sukladno identičnim mjerama u ostalim EU fondovima/operativnim programima.

Odgoda roka plaćanja dospjelih obveza Hrvatskim šumama d.o.o. za drvne sortimente – prerada drva i proizvodnja namještaja

Ovom mjerom nastoji se ugovoriti dulji rok ispunjenja novčane obveze, u poslovnoj transakciji plaćanja robe, drvnih sortimenata definiranih godišnjim ugovorima za kupoprodaju trupaca i prostornog drva za 2020. godinu. Rok ispunjenja novčane obveze za isporuku robe može se produljiti sa 60 dana do 100 dana od dana izdavanja računa, ne narušavajući likvidnost i solventnost društva, a opravdano posebnim okolnostima.

Odgoda roka izvršenja ugovornih obveza vezanih uz de minimis potpore 2019. - prerada drva i proizvodnja namještaja

Na temelju Javnog natječaja za dodjelu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja u 2019. godini potpora male vrijednosti odobrena je za 73 gospodarstvenika. Ugovorom o korištenju bespovratnih sredstava utvrđena je obveza pravdanja namjenskog korištenja bespovratnih sredstava potpore odnosno realizacija investicijskih ulaganja u obliku proširenja tehnoloških i proizvodnih kapaciteta zaključno do 30. travnja ove godine. Uslijed nemogućnosti dobave tehnologije i ograničenja pružanja usluga od strane izvođača radova predlaže se produljenje roka do 31. prosinca 2020.