Subota, 18 Travanj 2020 10:38

Čim se pojave potrebe kod naših kupaca spremni smo pokrenuti proizvodnju

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

IZ LIPIČKE TVORNICE STAKLA LIPIK GLAS PORUČUJU -

LIPIK - Aktualna situacija i ograničenja nametnuta borbom protiv epidemije koronavirusa odražavaju se i na Lipik Glas. Što se u takvim okolnostima događa u lipičkoj staklani doznali smo od Saše Božića, voditelja proizvodnje u ovoj tvornici.

Trenutno stanje utječe i na lipičku tvornicu stakla koja je od kraja ožujka samo na održavanju hladnog pogona, potvrđuje nam voditelj proizvodnje Saša Božić i dodaje kako ih trenutno propisane mjere Stožera civilne zaštite ne sprječavaju da rade te su u mogućnosti organizirati rad neovisno o njima, međutim, većina njihovih kupaca je upravo iz zemalja koje su najviše pogođene korona virusom, poput Italije i Engleske, stoga su privremeno zatvorili svoje proizvodne pogone i zbog toga se još ne radi.

Kad se očekuje povratak zaposlenika na posao; koliko zaposlenika trenutno ima u tvornici stakla i hoće li doći do otpuštanja zbog novonastale situacije?

Situacija u svijetu je trenutno toliko kaotična i mijenja se iz dana u dan da je teško bilo što predvidjeti. Iz tog razloga uprava i management Lipik Glasa svaki tjedan rade analizu i procjenu statusa kupaca te donose odluku o početku rada ili prolongiranju samog početka rada. Nažalost, protekla tri tjedna smo donijeli odluke da se početak proizvodnje odgađa te je plan također da sljedeći tjedan još uvijek ne počnemo s radom. Ovisno o situaciji u svijetu i situaciji kod naših kupaca mi smo spremni pogon otvoriti i proizvodnju pokrenuti čim se pojave potrebe kod naših kupaca. Sirovinu za to smo osigurali. Također je jako bitno da ne dođe do pogoršanja trenutne situacije u Hrvatskoj vezano za korona virus i uvođenje dodatnih mjera koje bi mogle otežati situaciju i početak proizvodnje. U ovom trenutku se ne planira otpuštati radnike.

Bilježi li Lipik Glas u dijelu automobilske industrije pad narudžbi i koliko su procijenjene štete u ovom periodu?

Što se tiče smanjenja narudžbi u ovom trenutku je došlo do zastoja u proizvodnji naših kupaca, a zbog toga i do prolongiranja narudžbi za prvi kvartal godine, no nema najava za smanjenje narudžbi na razini godine, dapače, očekuje se da će se u drugom djelu godine ako se situacija s virusom stabilizira, dogoditi i oporavak tržišta.

Isto tako, teško je govoriti o procjeni štete, jer kompletan pogon je zatvoren i trenutno imamo trošak održavanja hladnog pogona koji smo pokušali svesti na minimum, ovisno o periodu koliko bude trajao, naravno, bit će potrebno utvrditi i štetu koju smo pretrpjeli.

Koristite li mjere za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa koje je donijela Vlada Republike Hrvatske?

Lipik Glas je kao i većina proizvođača u autoindustriji u prvom kvartalu godine imao osjetan pad narudžbi i prihoda te se sukladno propisanim mjerama i uvjetima za korištenje mjera obratio hrvatskoj Vladi za pomoć.

Izvor: compas.com.hr