Ponedjeljak, 29 Travanj 2013 11:03

„Orljava“ puno znači za Požegu

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

DELEGACIJA MINISTARSTVA FINANCIJA U POŽEGI  -

 

POŽEGA – Jedna od tvrtki koje su uključene u projekt predstečajne nagodbe koju je omogućilo Ministarstvo financija je i požeška tvornica košulja Orljava. O tome kako provesti ovaj postupak u cilju restrukturiranja i proširenja proizvodnje govorilo se na sastanku gradonačelnika Zdravka Ronka sa Slavicom Malenica, načelnicom sektora za proračunski nadzor Ministarstva financija i Zlatkom Mičetićem, članom Uprave FINE te Lukom Balenovićem, direktorom „Orljave“ održanom u Gradskoj kući. Nastavak je to dogovora započetih prošlog tjedan u Ministarstvu financija. 

- „Orljava“ je poznata i priznata u Hrvatskoj i Europi po proizvodnji košulja, za nas je posebno značajna kao veliki izvoznik, zapošljava preko 300 zaposlenika, uglavnom je to ženska radna snaga. Sveukupni dug „Orljave“ je nešto preko 30 milijuna kuna. Od toga su oko 20 milijuna kuna obaveze prema državi. Jako smo zainteresirani da „Orljava“ ostaje i dalje da nogama, da zaposlenost bude zadržana. Zalagali smo se za jednu od varijanti oporavka koja u sebi sadrži otpis određenih obveza prema državi, otpis kamata koje se mogu zakonski otpisati u cijelosti i glavnice koja se zakonski može otpisati do 70 posto. Jedan dio obveza bi se pokrio i iz imovine koju ima tvrtka, a dio koji bi eventualno preostao mogao bi se podmiriti u roku od pet godina, s kamatom od 4,5 posto i poček od godinu do dvije. Ovaj današnji dogovor je preciziranje već obavljenih dogovora u Ministarstvu financija. Postignut je i dogovor s bankama, a obveze prema dobavljačima svedene su na najmanju moguću mjeru – objasnio je gradonačelnik Ronko, naglašavajući da „Orljava“ za Požegu puno znači i da stoga mora opstati i nastaviti poslovanje, kako bi preko 300 žena mogle i dalje raditi.

- Naravno da je državi osobito stalo da te tvrtke ozdrave, da se broj zaposlenika povećava. Uz vjerovnika državu tu su i financijske institucije, dakle banke, dobavljači i naravno radnici čija su potraživanja prioritetna – rekla je Slavica Malenica, te dodala kako će cilj biti i za "Orljavu", samo još nije odlučeno konkretno. Ima više mogućnosti i sve će biti razmotrene nakon čega će se iskristalizirati na koji način će se namiriti koji od ovih vjerovnika.

Prema riječima Luke Balenovića, direktora „Orljave“, kriza je prepolovila prihod na domaćem tržištu, pa je sada jedan od pravaca širenje vlastite maloprodajne mreže. Uz to proširuje se djelatnost i na tapetariju u suradnji sa Spin Valisom. – Što se tiče predstečajne nagodbe, predali smo program restrukturiranja. Imamo određene smjernice, a to je da ćemo i dalje zadržati 320 do 350 tisuća košulja za izvoz. Nastojat ćemo zadržati i program proizvodnje odora, iako je konkurencija velika.