Subota, 15 Lipanj 2013 09:46

Na usavršavanje učenika i nastavnika u Europu

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

TEHNIČKA ŠKOLA POŽEGA PONOVNO SUDJELUJE U EU PROJEKTIMA -

POŽEGA – Požeška Tehnička kola jedna je od rijetkih srednjih škola koje već dvije godine uspješno izrađuju projekte za Europske natječaje, povlače sredstva i provode projekte koji za cilj imaju usavršavanje učenika i nastavnika, te podizanje njihove mobilnosti i stručnosti. Do sada su iz Europskih fondova povukli znatna sredstva a upravu su im odobrena još dva projekta u iznosu od 34 tisuće eura.

Jedan projekt provodi se pod voditeljstvom Zorana Galića dipl. inž. strojarstva u kojem će pet nastavnika Tehničke škole boraviti na jesen u Portugalu na stručnom usavršavanju. – Projekt pod nazivom Primjena Cad/Cam programa i CNC tehnologije provodimo s našim partnerima, tvrtkama Unius i Color emajl, gdje naši učenici u najvećem broju pohađaju stručnu praksu. U Portugalu ćemo vidjeti primjenu najnovije tehnologije u autoindustriji i obrtničkim radionicama. Uz nastavnike na usavršavanje će ići i predstavnici tvrtki koji rade s učenicima na praktičnoj nastavi – rekao je Zoran Galić.

Drugi projekt provodi voditelj Denis Smojvir, dipl. inž. strojarstva koji će ove jeseni putovati u Sloveniju sa 16 učenika. – Oni će u dva tjedna stjecati nova znanja i vještine u programiranju i upravljanju numerički upravljanim alatnim strojevima, a odlaze učenici 3. i 4. razreda koji se školuju za tehničara za mehanotroniku i računalnog tehničara strojarstva.

Dosadašnji ravnatelj Tehničke škole Vedran Neferović ovaj uspjeh opravdava time što su nastavnici na vrijeme uočili potrebu izrade projekata i pokazali interes za svojim usavršavanjem i usavršavanjem učenika. – Škola je dala punu podršku, a oni su u projekte uložili puno svoga znanja i slobodnog vremena, puno sati koji im nisu plaćeni. Do sada je kroz projekte mobilnosti uključeno više od polovice nastavnika – kaže Neferović koji ističe da očekuje pozitivne odgovore na još tri projekta koje su prijavili na natječaje.