Srijeda, 25 Lipanj 2014 14:03

Spremna za 700 tona višanja iz berbe

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

TVRTKA DANIJEL OTVORILA HLADNJAČU ZA VOĆE I POVRĆE  -

POŽEGA – Tvrtka Danijel d.o.o. iz Pleternice otvorila je Hladnjaču za voće i povrće kapaciteta 700 tona u Požegi, iznajmivši objekte koji su bili u sklopu Mercatora, a danas Getroa. Otvorena je upravo u sezoni početka branja višanja pa su kapaciteti ponuđeni tim voćarima. IMG 1992– U hladnjači imamo 5 komora u plus i minus režimu rada, prilagođena za čuvanje svih vrsta voća i povrća, a ima i komoru za osvježivanje vodom, povrću i voću koje treba dodatnu vlagu. Naš glavni cilj je da je ovoj županiji potrebna hladnjača, jer do sada ova županija nije imala niti jednog prostora u kojem bi proizvođači voća i povrća mogli smjestiti svoje proizvode koji ne podnose visoke temperature i koji ne mogu odmah ići na tržište – istakao je Zvonko Čorak, pojasnivši da se primarno tvrtka Danijel bavi prodajom strojeva za poljoprivredne djelatnosti, a posebno za obradu voćnjaka i branje voća i to strojeva poljskog proizvođača Jagoda, kao najpovoljnijih na našem tržištu. Sa tri takva stroja upravo su krenuli sa branjem višnje na nekoliko hektara u Bertelovcima i Jakšiću.
IMG 1996- Dolazi nam optimalno vrijeme za berbu višanja i to će biti naš prvi posao u hladnjači. Višnja je naš ciljani proizvod jer mi imamo strojeve za trešnju višanja, pa ćemo proizvođačima ponuditi uslugu trešnje, spremanja u kašete i odvoz iz voćnjaka, a za tu uslugu uzimamo višnje. Kako je problem kod nas plaćanje mi uzimamo višnje kao ušur. Te višnje ćemo uskladištiti u hladnjaču za kasniju prodaju. Proizvođačima nudimo da svoju višnju uskladište kod nas do momenta najbolje cijene na tržištu i prodaje prerađivačima, ili da je svu prodaju nama. Brigu o višnji tada preuzimamo mi jer imamo dogovorene kupce u Hrvatskoj i van nje – rekao je Čorak pred okupljenim voćarima i povrćarima, za koje nudi kapacitete svoje hladnjače. Iza višnje otkupljivat će breskvu i kasne kajsije, kupinu, jagode, maline i šljivu, a na kraju sezone jabuku. Proizvođačima povrća ponudili su skladištenje njihovih proizvoda i produženje sezone prodaje svježeg povrća.
IMG 2001Na otvorenje hladnjače očekujući prve takve kapacitete u županiji došao je župan Alojz Tomašević, požeški gradonačelnik Vedran Neferović, načelnici i gradonačelnici Velike, Jakšića i Pleternice. – Čestitam na hrabrosti da uđete u jedan novi projekt, jer sve više se kod nas pronose riječi da se ništa ne isplati raditi. Vi ste primjer obiteljske tvrtke u kojoj radi cijela obitelj i dokaz da se isplati raditi. Ovakav objekt upravo je potreban našoj poljoprivredi, jer mi moramo voditi bitku da obradimo svaku stopu naše plodne Slavonije. Ovo je projekt u kojemu ćete vi skladištiti proizvode ovdje okupljenih naših voćara i povrćara, a u budućnosti organizirati i preradu - rekao je župan IMG 3971Tomašević otvarajući hladnjaču te zamolio i prijatelje iz medija da svojom riječju i tekstom pomognu proširiti dobru vijest i prezentirati poljoprivrednim proizvođačima, voćarima i proizvođačima povrća da postoje ovakvi kapaciteti skladištenja za njihove proizvode, mogućnost čuvanja duže vrijeme i prodaju kada za to bude najbolji tržišni moment.