Četvrtak, 03 Srpanj 2014 07:51

Osiguran posao za 600 djelatnika

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PRIPREMA SE GRADNJA TVORNICE FLOAT STAKLA VRIJEDNE 260 MILIJUNA EURA -

LIPIK – Gradnja tvornice float stakla, o čemu se u Lipiku počelo govoriti još 2012. godine, mogla bi skoro postati stvarnost. Potvrdio je to gradonačelnik Vinko Kasana. - Ta priča je doista 'pokrenuta' i potencijalni investitori su nedavno bili u Lipiku. O kome se radi ne mogu reći jer se oni ne žele eksponirati u javnosti dok projekt ne krene. Mogu samo reći kako je vrijednost investicije 260 milijuna eura a kroz taj projekt će se direktno moći zaposliti 600 ljudi te još 350 indirektno – kazao je gradonačelnik Kasana.
Buduća tvornica imat će 150 000 četvornih metara natkrivenog prostora a za IMG 0699njenu gradnju treba osigurati 50 hektara zemlje. Dnevna proizvodnja iznosit će 500 tona stakla. Investitori su kao najpovoljniji odabrali prostor od dobrovačkih staklenika prema Subockoj. - Prije početka gradnje treba obaviti niz predradnji na kojima mi već intenzivno radimo. Konkretno, potrebno je izmijeniti Prostorni plan Grada Lipika kao i Požeško-slavonske županije. Nadalje, vetro-temperatoto zemljište je poljoprivredno i u vlasništvu je države što znači da ga treba prenamijeniti u građevinsko. Imali smo sastanak sa županom i od njega dobili punu potporu, sad je na potezu Ministarstvo poljoprivrede. Strateška procjena je trenutno na doradi i uskoro će biti gotova. Da se radi o ozbiljnom investitoru govori i činjenica kako su oni spremni financirati izmjenu prostornih planova što će koštati 500 tisuća kuna – kazao je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.
Tvornica float stakla, kakva se planira graditi u Lipiku, u svijetu ima samo osam. Investitori tvrde kako su spremni početi s gradnjom tri mjeseca nakon što se riješi pitanje zemljišta. - Riječ je o 'čistoj' proizvodnji koja neće štetno djelovati na okolinu – istakao je gradonačelnik Lipika.