Četvrtak, 21 Kolovoz 2014 13:02

Sušenje bučine koštice pomoću poljoprivrednih ostataka

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

EUROPSKIM SREDSTVIMA TVRTKA GRBIĆ UNAPREĐUJE PROIZVODNJU BUČINOG ULJA  -

 ORGANIZIRALI DAN OTVORENIH VRATA BUČE I BUČINOG ULJA „OPEN PUMPKIN DAY“

 POŽEGA – Tvrtka Grbić iz Požege već 12 godina bavi se uzgojem i preradom bundeve, buće golice, a 10 godina proizvodnjom bućinog ulja i prženih bućinih koštica. Proizvodnju buće golice organizira na vlastitim površinama i sa kooperantima na preko 170 ha, a proizvode izvozi i u nekoliko europskih zemalja.
IMG 5374Na ovogodišnjim Danima otvorenih vrata buče i bučinog ulja „Open pumpkin day“ kada svima prezentiraju svoju proizvodnju mogli su se pohvaliti i novim postrojenjima za sušenje i pripremu bučine koštice te novom uljarom koju su nabavili uz sufinanciranje iz programa IPA 3C. – Ovaj investicijski projekt sušenja sjemenki na bio masu sufinanciran je iz Europskih fondova i na taj način smo izbacili sulfatna goriva. Koristimo kao gorivo sjemenke od višanja, šljiva, trešanja, oklasak od kukuruza i ostalu bio masu iz poljoprivredne proizvodnje. Na taj način ćemo pojeftiniti proizvodnju, iskoristiti taj otpad koji je često bio problem i ljudi su ga spaljivali, zakopavali ili ostavljali u prirodi. Povećat ćemo i kvalitetu sušenja jer bučinu košticu sada sušimo na otvorenom prostoru sa upuhivanjem toplog zraka. Cijeli projekt vrijedan je 180 tisuća eura, kojim smo riješili postrojenja za sušenje i dio uljare, a ostale potrebne strojeve smo nabavili vlastitom investicijom – kaže Nives Lovrić, direktorica tvrtke Grbić d.o.o., te sada tvrtka ima povećani kapacitet prerade bučine koštice i proizvodnju oko 30 tisuća litara ulja. IMG 5356U početku su veći dio bučine koštice izvozili u Austriju, a sada sve količine sami prerađuju. Svoje proizvode prodaju u šest trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, a u izvozu već imaju ugovore za sjeverni dio Njemačke, Dansku, Nizozemsku, Belgiju, Norvešku, te zemlje našeg okruženja. Kako su za bučino ulje ishodili i HACCP i Halal certifikat kreće im dio proizvoda u zemlje arapskog dijela svijeta, četiri pošiljke ulja već su plasirane i u Rusiju, što će sada vjerojatno biti zaustavljeno, a na putu su ishoda i košer certifikata za židovsku zajednicu. Sada će većim kapacitetima uljare moći napadati tržište francuske i ostalih skandinavskih zemalja.
- Ocijenili smo prije dvanaest godina da bi to mogla biti perspektivna proizvodnja, i svih ovih godina imamo konstantan porast proizvodnje bućinih sjemenki i bućinog ulja. Oko 75 ha vlastitih površina imamo pod bućom, a ostalo radimo s kooperantima na području Požeštine, nešto u Osječko-baranjskoj županiji u Petrijevcima i okolici Ivanić Grada. Tamo imamo instalirane sušarske kapacitete i kombajne za sjetvu buće golice. Cijenimo da su nam današnji kapaciteti dovoljni, jer više od 30 tisuća litara ulja je teško prodati i treba tražiti nova tržišta. IMG 5418Evo razvili smo rusko tržište koje sada postaje upitno, a već tri godine radimo na tržištu arapskih zemalja – priča Ivan Grbić, vlasnik tvrtke i inicijator proizvodnje buće golice na području Požeštine. Iako se stalno ulaže, proizvodnja traži uvijek nova ulaganja, pa je sada s novim tehnologijama koje rade s duplo većim pritiscima u tiješnjenju ulja iskoristivost ali i dohodak veći. Ova investicija je bila neminovna, jer cijena ulja u Europi je konstantna, te se morala povećati kvaliteta i smanjiti troškovi u proizvodnji. Visoka cijena plina koju sada plaća gospodarstvo više nije bila ekonomski opravdana za sušenje bućinih sjemenki i neminovno je bilo prijeći na obnovljive izvore energije, posebno što je tvrtka Grbić veliki proizvođač kukuruza i ma tone oklasaka od kukuruza koje miješa sa drugim poljoprivrednim ostatcima i sada koristi kao gorivo za sušare.
Na otvorenim vratima brojnim posjetiteljima prikazali su cijeli postupak od pranja i sušenja bućine koštice, novog postrojenja za sušenje, te novih uljarskih kapaciteta, za tiješnjenje ulja, punionicu ulja u boce i novu etiketirku. Posebne napore i uspjehe koje postižu, a još posebno na velikoj investiciji i korištenju europskog novca čestitao je i pohvalio i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. – Povećanje proizvodnje u poljoprivrednoj grani je uvijek za pohvalu. Razvoj poljoprivredne industrije u kojoj koristimo vlastite resurse je nama potreban, a posebno što ova tvrtka kroz organiziranu proizvodnju sa kooperantima razvija naše selo, omogućuje obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima da rade i stvaraju sebi dohodak. IMG 5365Mi smo poljoprivredni kraj i moramo se okrenuti razvoju poljoprivredno prehrambene proizvodnje i upravo kroz ovakve preradbene pogone otvarati nova radna mjesta i ovdje i u našim selima. U vrijeme kada se mnogi boje investicija, vaša tvrtka, vaša obitelj ima svoj cilj i zato čestitam na ovoj investiciji od preko dva milijuna kuna. Ovaj naš domaći proizvod vi ste razvili do europske kvalitete i s njim i osvajate europska tržišta – rekao je župan Tomašević, i zaželio da ovaj primjer bude vodilja i drugim privrednicima da krenu sa ulaganjima, jer ne treba čekati. Sredstva u Europskoj uniji postoje i njih treba koristiti.
„Open pumpkin day“ na kraju je svim gostima ponudio i prirodni domjenak u kojemu se u svim jelima, od juhe, pečene buće, kruha i pekarskih proizvoda, pa i slasticama, kolačima i sladoledu, nalazilo bučino ulje, bučine koštice i sama buća. Jela i salate bile su servirane u ukrašenim bućama, no kako tvrtka Grbić u podpapučkim selima ima u ekološkom uzgoju nekoliko stotina crne svinje i ovaca, na meniju je bio ekološki odojak i ekološka janjetina.