Nedjelja, 19 Listopad 2014 14:22

Do 16 tona suhog zrna kukuruza po hektaru

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

BROJE REKORDNE PRINOSE KUKURUZNIH POLJA U OKOLINI POŽEGE  -

ZAVRŠJE - Iako je godina bila kišna i s manjkom sunca, prinosi hibrida poznatog američkog sjemenara Pioneera na njivama u Završju su rekordno dobri.

- IMG 9948Sve ukupno imam 10 hektara i prinosi će biti dobri osim sto su mi tri hektara bili pod poplavom, pa sam ponovio sjetvu tako da je to još zeleno ipak je mjesec dana kasnije posijano. Zbog poplava se pojavio i korov koji se nije mogao više riješiti zbog stadija kukuruza - rekao je Josip Pepa Kordaso ratar iz Završja pokraj Požege na čijim njivama su organizirani Dani polja kukuruza, te dodao da je zadovoljan prinosom na pokusnom polju.

 - I ove godine smo na pokusnom polju od našeg Pepe koji je uzorni poljoprivrednik i sami se uvjerili da iz godine u godinu ima sve bolje pokuse. Ove godine očekujemo velike prinose kod njega, obrali smo već dosta pokusa po terenu, ovo je godina kad se stvarno rekordi zbrajaju. Na dosta lokacija imamo po 15-16 tona suhog zrna po hektaru, što je stvarno jako veliki prinosi, no međutim i vlage su dosta visoke zbog ovih kiša i dosta loše godine. Branko Pisonic voditelj prodaje za peIz ovih do sada pokusa vidimo da naši novi hibridi odskaču u odnosu na ove standarde koje imamo, te je razlika negdje od 700 to 1.000 kg zrna kukuruza u odnosu na stare hibride, a to ako uzmete bilo koju cijenu pa čak i 50 lipa po kilogramu već se isplati ići na novu genetiku. To ćemo danas vidjeti i tu kod Pepe kolika je razlika između novih hibrida i standardnih. Pioneer ove godine slavi 20 godina kako je osnovana tvrtka Pioneer sjeme u Zagrebu, u tih dvadeset godina mi smo nešto i promijenili u poljoprivredi, prije se sjemenski kukuruz prodavao na kile, a danas zahvaljujući Pioneeru se prodaje na zrno. Nekada se kukuruz sijao na korak danas je to drugačiji sklop, imam puno više biljaka po jedinici površine. Od iduće godine Pioneer uz ove do sada hibride uvodi i tri nova hibrida. Pioneer trenutno drži oko 42% tržnog učešća na kukuruzu u Hrvatskoj - rekao je Branko Pišonić voditelj prodaje za pet županija.