Nedjelja, 16 Kolovoz 2015 12:40

Posjetili pivovaru mladog poduzetnika

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

U SKLOPU PROJEKTA MLADI UČILI O PODUZETNIŠTVU -

 POŽEGA – U sklopu projekta Udruge Terra Slavonica u Požegi su boravili mladi iz pet europskih zemalja. Oni su se u sklopu projekta Mladi u Poduzetništvu upoznavali sa dobrom praksom mladih poduzetnika u Požegi, a iznosili su u raspravama i dobre primjere poduzetništva iz Austrije, Latvije, Španjolske, Češke i Estonije.

 Za vrijeme boravka u Požegi obišli su nekoliko privrednih subjekata a posjetili su i tek 3 mjeseca staru malu pivovaru mladog poduzetnika Sandija Mance. On se prošle godine odlučio da otvori malu pivovaru prije svega iz ljubavi prema spravljanju piva i prema samom pivu, a onda je shvatio da bi mu to mogao biti i budući biznis. No kao i sve u Hrvatskoj najprije dođete u ralje birokracije pa je Sandi čekao gotovo šest mjeseci na dozvolu za rad.

– Sada već tri mjeseca uspješno proizvodimo pivo, za sada samo jednu vrstu pod nazivom „Slawoner pivo“, a za zimu pripremamo jedno crno pivo. Kapacitet pivovare za sada je 3.000 litara mjesečno, no u ova tri mjeseca sve nam je pivo prodano, tako da sada razmišljamo o postepenom povećanju kapaciteta i naručili smo nove bačve za fermentaciju piva, a time očekujemo i nove kapacitete. Naše pivo je za sada odlično primljeno u ugostiteljskim objektima u Požegi i to nam je dobar start. Najviše smo se bojali upravo tog plasmana piva, no to se pokazalo najmanjim problemom kada su ljudi probali naše pivo i traže ga dalje – ispričao je Sandi svoju problematiku europskim mladim i budućim poduzetnicima. On je svoj biznis započeo sam sa jednim prijateljem i to je dobar primjer kako se možeš sam zaposliti i zaposliti još nekoga.

 Mladi iz Europe, iz zemalja koje piju pivo i znaju što je dobro pivo, pohvalili su „Slawoner“ kao odlično i pitko pivo, te željeli kupiti pivo za ponijeti u svoju zemlju, ali i koju gajbu za svečanu večeru koju su imali po završetku projekta.

Tekst/foto: Vladimir Protić