Utorak, 25 Kolovoz 2015 10:09

Edukacija o berbi grožđa i podrumarstvu

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

UDRUGA VINARA VETERI CASTRA IZ VETOVA ORGANIZIRALA -

 VETOVO – Vrlo aktivna Udruga vinogradara, vinara i voćara „Veteri castra“ iz Vetova provodi redovne edukacije svojih članova, od početka vegetacije do spremanja uroda. ovoga puta organizirali su edukaciju upravo pred berbu grožđa, koja će ove godine nešto uraniti, pa se treba na vrijeme pripremiti. Edukaciju su za 50-tak članova organizirali u Restoranu Ribarska kuća u Lukaču, IMG 7983a u suradnji s tvrtkom Enoteh d.o.o. iz Siska, koja je zastupnik njemačke tvrtke Begerow, proizvođača sredstava za malolaktičnu fermentaciju i upravljanje kiselinama kod bijeli, rose i crnih vina.

 - Danas ćemo vinogradare upoznati i reći im nešto više o odabiru kvasaca, pripremama za berbu u ovoj specifično sušnijoj godini. Ove godine bit će jedna jako lijepa berba, svi kažu već duži niz godina nismo imali takvu berbu. Naša tvrtka ima sve enološke preparate za podrumarstvo, a mi ćemo vinogradarima preporučiti enzime za taloženje, preparat za taloženje mošta i kvasce koji su bitni. Po meni je izbor sredstava za dobro taloženje i bitniji od izbora kvasaca. Grožđe kao sirovina mora biti dobro, postupak s njim pravilan i brz, pravilno taloženje, osiguranje prihrane kvasca i onda sam kvasac na kraju. Ove godine očekujemo dobra vina u ovom kraju – istakao je regionalni predstavnik Stjepan Stojaković, dipl. ing. preh. teh.

 Predsjednik udruge Branko Jakobović u goste na edukaciju je pozvao i vinare iz kutjevačke i kaptolačke udruge vinara. – Do sada smo imali edukacije o radovima u vinogradima, koji su sada praktično gotovi i predstoji nam berba. Više-manje to su nama poznate stvari, ali treba ih ponoviti IMG 7985i ja volim uvijek ponoviti, a posebno što nam uvijek nešto novo donose i nove tehnologije. Ne volim davati prognoze unaprijed, još se malo suzdržavam, ali po svim prognozama, grožđe izvrsno izgleda, ovo bi mogla biti izvrsna berba. nadam se da ništa neće uprskati u ova dva, tri tjedna do berbe. Dobra turistička sezona malo je ispraznila podrume, ali zaliha još ima. Ova dobra berba malo će nadoknaditi nekoliko lošijih godina za vinogradare i vinare – rekao je Jakobović.

 Berbu grožđa kroz prezentaciju prvo ćemo vidjeti u nedjelju na Trgu sv. Trojstva u Požegi, kada započinje Aurea fest, a prikazat će ga zajedno udruge vinara i KUD-ovi Požeštine.

Tekst/foto: Vladimir Protić