Petak, 26 Svibanj 2017 14:56

Park dobio Kamp-odmorište Duboka i perspektivu za razvoj turizma

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NOVA INVESTICIJA U PARKU PRIRODE PAPUK VRIJEDNA 2,8 MILIJUNA KUNA -

VELIKA – Park prirode Papuk završio je još jednu investiciju, novo Kamp-odmorište Duboka vrijedno 2,8 milijuna kuna, financirano preko Ministarstva zaštite okoliša i energetike iz programa PARCS darovnice Globalnog fonda za okoliš. Kamp-odmorište Duboka smješteno je u Velikoj, na južnim obroncima Parka, a prostire se na 8.000 m2 te ima ukupno 32 smještajne jedinice kapaciteta do 96 gostiju. Od toga je 11 jedinica opremljeno električnim i vodovodnim priključcima za kamper vozila. Ovo kamp odmorište smješteno uz potok Dubočanku, jedino je u ovom dijelu Slavonije.

 Otvorenje Kamp odmorišta DubokaOvaj kamp stvoriti će preduvjete bolje i veće posjećenost Parka prirode Papuk, a ujedno potiče razvoj lokalnih proizvoda i njihova plasmana gostima. Održivi turizam, rekreacija i boravak u prirodi važne su usluge koje pružaju zaštićena područja, a kada se u navedene usluge uključi i lokalno stanovništvo onda govorimo o uspješnom održivom razvoju, za koji je najbolji primjer upravo Kamp odmorište Duboka.

Svečanosti otvorenja nazočili su saborski zastupnik Franjo Lucić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, načelnik općine Velika Vlado Boban koji su pohvalili djelatnike Parka prirode i istakli da će i ovaj objekt svakako pomoći u razvoju turizma i zaustavljanju odlaska mladih iz Slavonije, jer pruža nove šanse, a sve nazočne kao domaćin pozdravio je ravnatelj Alen Jurenac.

- Ovo je samo jedna točka razvoja našeg Papuka i Požeško-slavonske županije. Ovo je samo dio koji mi želimo otvoriti na našem Papuku, ovom predivnom biseru prirode. Park prirode Papuk ne smije biti prostor gdje je negdje zabranjeno raditi, nego moramo zajedno raditi i živjeti s prirodom, a ovo je samo jedan dobar pokazatelj. Na taj način mladi će moći tražiti posao ne u nekim europskim parkovima, nego ovdje na pragu svog doma. Naš Papuk mora biti poveznica naše dvije županije Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske, možda ekonomski najslabije, ali one će doživjeti preporod s mogućnostima koje su pred njima – istakao je župan Tomašević.

 Kamp odmorište Duboka PP Papuk 1Svečanosti otvaranja nazočio je i Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike koji je istakao - Park prirode Papuk godišnje privuče oko 150 do 200 tisuća posjetitelja, a svi oni su u parku, zbog nedostatka smještajnih kapaciteta, boravili samo jedan dan. Zato u ovaj, ali i sve ostale parkove ulažemo više nego ikad prije kako bismo posjetiteljima približili zaštićena područja te ih informirali o prirodnim vrijednostima i važnosti zdravih ekosustava za čovjeka, a parkovima pomogli podići razinu kvalitete upravljanja posjetiteljima i zaštićenim područjem u cjelini. 

Projekt kampa je izradila tvrtka Puni krug d.o.o. iz Požege, a radove je izvela tvrtka Presoflex gradnja d.o.o. iz Požege. Kamp će voditi Javna ustanova Park prirode Papuk. Posebna pažnja prilikom izgradnje kamp-odmorišta bila je usmjerena na ekološki pristup korištenja energije i sprečavanja zagađenja. Tako su u kamp instalirani solarni paneli za toplu vodu, biološki pročistač otpadnih voda te reciklažno dvorište za odvojeno prikupljanje otpada. Recepcija je smještena u centralnoj servisnoj stanici, površine 50 m2, u kojoj su smješteni i sanitarni čvorovi uključujući i sanitarni čvor za invalide te zajednički prostor s dva umivaonika s tekućom toplom i hladnom pitkom vodom. Umjesto asfalta za podlogu u kampu korišteni su kameni agregat i vezivno sredstvo bazirano na prirodnim smolama. Novi kamp odmah su i isprobali postavivši svoj logor i šatore mladi nogometaši NK Velike i NK Čačinci sa svojim trenerima.

Tekst/foto: Vladimir Protić