Petak, 15 Lipanj 2018 14:54

Predstavljena „Požeška šetnja muzejskim ljetom“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEGA - Kako će izgledati ovogodišnja, peta, „Požeška šetnja muzejskim ljetom“, moglo se čuti na današnjoj konferenciji za novinare. Lidija Španiček, muzejska savjetnica predstavila je program muzejskog ljeta koje će započeti 22. lipnja izložbom slika 3. Međunarodne slikarske kolonije Ličkog zavičajnog društva „Vila Velebita“.

 - Izložba prezentira likovna djela tridesetak likovnih stvaralaca iz Hrvatske i inozemstva. Slike su nastale kao rezultat okupljanja slikara u Požegi koje je organizator Likovne kolonije, prof. dr. sc. Josip Fajdić, uputio na  lokacije grada, požeške ulice, trgove i brda  s kojih se pruža pogled na cijeli požeški kraj. Ova izložba posjetiteljima daje drugačiji pogled na njihov grad, onaj gledan očima umjetnika koji se prvi puta susreću s Požegom, ali i pogled slikara koji žive u njemu – istaknula je prof. Lidija Španiček.

O samoj izložbi kao i njezinim autorima više je progovorio njihov idejni začetnik prof. dr. sc. Josip Fajdić posebno istaknuvši da se među 28 autora nalazi čak 9 akademskih slikara te da su osim iz Hrvatske na koloniji sudjelovali slikari iz Vojvodine i Mađarske.                                      

Zatim od 3. do 15. srpnja slijedi izložba Željka Radmirovića, požeškog slikara. Njegov dosljedan, ozbiljan i studiozan pristup prisjetit će, kazala je prof. Španiček, stariju generaciju na  slikara koji je svojim stvaralaštvom išao ispred vremena, a mladima će danas pokazati da je iskren pristup slikarstvu uvijek moderan, jer polazi od istinitosti slikarevog doživljaja.

Treća po redu, u vremenu od 17. srpnja do 6. kolovoza, je izložba likovnih radova tri slikara, članova Udruge zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije „Matko Peić”: Milana Bajta, akademskog slikara, Dragutina Bajta, nastavnika likovne kulture i Dragutina Kepića, slikara i ilustratora čije obrazovanje i višegodišnji rad na likovnom području je oslonac i drugim članovima. Rajka Radoš, predsjednica udruge „Matko Peić“ napomenula je da će uz izložene slike biti organizirane i pjesničke večeri.

Izložbom fotografija dviju Požežanki, Mire Vitenberg, keramičarke i slikarice, te Snježane Mekić Delić, slikarice i ilustratorice od 10. do 20. kolovoza završit će ovogodišnja „Požeška šetnja muzejskim ljetom.“