Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 08 Srpanj 2018 11:28

Pjesmom i plesom očuvati veze s matičnom domovinom

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ODRŽANA 11. FOLKLORNA MANIFESTACIJA MATICE SLOVAČKE „SLOVACI SLOVACIMA“ -

RAJSAVAC – Matica Slovačka „Kukučin Kuntarić“ iz Jakšića na otvorenom prostoru amfiteatra „Zelena laguna“ u Rajsavcu , jedanaesti put zaredom organizirala je tradicionalnu folklornu manifestaciju „Slovaci Slovacima“.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH i Ureda iseljenih Slovaka Republike Slovačke uz supokroviteljstvo Požeško-slavonske županije, Općine Jakšić te gradova i općina iz naše županije.

Cilj manifestacije je uz pjesmu slavonsku i slovačku, očuvati veze s matičnom domovinom i osvijestiti vrijednost narodne baštine, što organizatorima, članovima Matice Slovačke „Kukučin Kuntarić“, obzirom na broj mladih, pa i najmlađih članova, čini se, itekako uspijeva.

Uz domaćine i organizatore, Maticu Slovačku Jakšić i članove HKUD-a Slavonija, na ovogodišnjoj manifestaciji nastupile su Češke besede iz Bjeliševca i Kaptola, članovi KUD-a „Ivan Goran Kovačić“ iz Velike, čuvari baštine iz KUD-a „Nikola Šubić Zrinski“ Petrijevci te članovi Ukrajinskog kulturno prosvjetnog društva „Taras Ševčenko“ iz Kaniže.
- Ponosan sam na tradiciju i prvih 11 godina društva i siguran kako je riječ o priči koja će potrajati, jer uz stotinjak aktivnih članova, brinu za to i nove, mlade generacije, koje, uz narodne običaje iz domovine svojih predaka, vrijedno uče i slovački jezik istaknuo je Pavel Treger, predsjednik Matice Slovačke Jakšić pozdravljajući drage goste i prijatelje koji su obogatili ovu manifestaciju.

Sudionike folklorne manifestacije „Slovaci Slovacima“ u ime Požeško slavonske županije pozdravio je zamjenik za društvene djelatnosti, Vedran Neferović, a manifestaciju je, pozdravljajući bogatstvo i nacionalnu raznolikost, otvorio načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević.

U sklopu priredbe „Slovaci Slovacima“ po sedmi puta održana je i kolonija slikara i kipara.

Galerija slika