Ponedjeljak, 10 Rujan 2018 12:02

Uz autohtona jela stare pjesme i plesovi uz seoske običaje i poljske radove prikazani posjetiteljima

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

22. TRADICIONALNA SMOTRA FOLKLORA „BEKTEŠKI SUSRETI“ U BEKTEŽU -

BEKTEŽ – Jedno od manjih, ali zato posebno aktivno i vrijedno, Kulturno umjetničko društvo Bektež bilo je po 22. puta domaćin smotre folklora „Bekteški susreti“ koja je održana u Sportskom parku u Bektežu. Smotra je održana pod pokroviteljstvom Grada Kutjeva i Požeško-slavonske županije kojima se zahvalio predsjednik KUD-a Bektež, Duško Bjelić. Smotru je u nazočnosti zamjenika gradonačelnika Požege Ferdinanda Trohe i zamjenika gradonačelnika Kutjeva Ivice Malnara prigodnim riječima otvorio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. On je istakao da upravo ovo bogatstvo naših starih seoskih običaja, radova koji su se nekada obavljali u polju, naše autohtone hrane, moramo čuvati i njegovati, prikazati drugima i ponositi se. Danas kada mnogi mladi odlaze u svijet, moramo biti uporni, čuvari našu baštinu i čekati da se i kod nas popravi situacija, prvenstveno gospodarska, što se već dešava i da se ljudi vraćaju.
Na prigodnim štandovima članovi gostujućih KUD-ova izložili su svoja autohtona jela, vina, voće, a članovi mađarske nacionalne manjine KUD Petofi Šandor iz Kotline pekli su palačinke s domaćim pekmezima.

Uz domaćine, folkloraše Bekteža koji su sa svojom pjevačkom skupinom, trima a'capela pjesmama započeli smotru, nastupili su Pjevačka skupina „Drumarice“ iz Brodskog Stupnika, KUD Križevci iz Križevaca, IPS „Semeljačke snaše“ iz Semeljaca, KUD „Luka Ilić Oriovčanin“ iz Oriovca, KUD „Petofi Šandor“ iz Kotline, Romski KUD „darda“ iz Darde koji je dobio posebno veliki pljkesak za Djevojački ples, KUD Mirkovo kolo“ iz Vrbaske i KUD tamburica iz Velimirovaca.
Nakon odličnih nastupa svih KUD-ova na velikoj pozornici, Bektežani su pripremili druženje svih učesnika i domaćina u Vatrogasnom domu Bektež uz svečanu večeru. Nakon okrjepe uvijek veseli tamburaši su zasvirali, a svi sudionici uhvatili se u veliko šokačko kolo, uz obvezni bećarac i napjevavanje.