Subota, 22 Rujan 2018 09:14

„Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu“

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

GRADSKI MUZEJ POŽEGA POSTAVIO IZLOŽBU ARHEOLOŠKOG MUZEJA U ZAGREBU -

POŽEGA - Operacije mrene, vađenja bubrežnih kamenaca, otvaranje lubanje, samo su neke od operacija koje su se izvodile u antici, odnosno u Staroj Grčkoj i na području Rimskog Carstva. Kako i na koji način su to radili, kako su liječili glavobolju, depresiju i druge bolesti odgovor nudi najnovija izložba u Gradskom muzeju Požega pod nazivom „Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu“ autora Slađane Latinović, Sunčice Nagradić Habus i Danijela Lončara iz Arheološkog muzeja u Zagrebu koja je upravo otvorena.
Na početku otvorenja izložbe sve nazočne je pozdravila Mirela Pavličić Hein, ravnateljica Gradskog muzeja Požega, a zatim je izložbu predstavila Slađana Latinović. Istaknula je da su na izložbi predstavljeni rimski medicinski i farmaceutski instrumenti iz zbirke Arheološkog muzeja u Zagrebu koja je kao takva najveća u Europi. - Svi predmeti iz te zbirke su iz Siska, a njihov veliki broj nam govori da je tamo bila radionica koja ih je izrađivala te distribuirala širom Rimskog Carstva. Ta spoznaja smjestila nas je na europsku arheološku kartu – objasnila je Slađana Latinović koja je zatim predstavila koncepciju izložba na kojoj je puno interaktivnih sadržaja što će posebno obradovati djecu, ali i sve one koji u sebi ponekad osjete dječji poriv za igrom.
Na gostovanju ove izuzetno zanimljive i atraktivne izložbe gostima iz Zagreba posebno se zahvalio dogradonačelnik Ferdinand Troha istaknuvši kako se nada da će ona privući ne samo Požežane nego i druge da je pogledaju. Gostovanje izložbe Anamneza u Gradskom muzeju Požega nije sličajno. Prema zapisima povijest zdravstvene skrbi na Području Požeštine seže u 13. st.. U pismu pape Grgura IX. iz 1234. godine opatu cisterskog samostana Vallis Honesta de Gotho u Kutjevu, spominje se prva bolnica koja se nalazila u sklopu toga samostana. Prema arheološkim nalazima slična bolnica postojala je i u benediktinskoj opatiji u Rudinama. U srednjevjekovnoj Požeštini spominju se i ubožnice kao mjesta gdje su se liječili bolesnici. Prvu modernu bolnicu grad Požega dobio je 1836. godine.
Požega je već 1741. god. imala i ljekarnu, drugu u Slavoniji, koju su osnovali isusovci. Zanimljivo je napomenuti kako je u njoj od 1766. godine radio Pavao Thaller, prvi školovani ljekarnik u Hrvatskoj.
Izložbu koja će biti otvorena do 6. studenog otvorio je dr. Antun Zimerman, poznati požeški liječnik u mirovini i vrlo aktivni član svoje zajednice u mnogim kulturnim i sportskim društvima. On je značenja riječi anamneza objasnio na jednom svom primjeru iz liječničke prakse.
Program otvaranja izložbe uzveličao je Pjevački zbor medicinskih sestara požeške bolnice „Immaculata“ pod vodstvom Josipa Prajza.