Petak, 19 Listopad 2018 10:24

Čitajmo, mijenjajmo sebe i svijet nabolje!

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2018. -

POŽEGA - Mjesec hrvatske knjige, tradicionalna manifestacija koja podsjeća na značaj knjige i čitanja, ove je godine okrenuta baštini. “Baš baština” slogan je kojim se vodi i program obilježavanja u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega, no požeški knjižničari profesionalno ali i s nadom u isti mah, uz najavu programa podsjetili su nas i na poražavajuću činjenicu – zastrašujuće malo čitamo.

Da, upravo tako – zastrašujuće malo čitamo. Rezultat je to nedavno provedenog PIRLS istraživanja koje procjenjuje čitateljske kompetencije 10-godišnjaka. Od 57 zemalja, hrvatska su djeca u najvećem broju prema čitanju izrazila negativan stav. Ni kod odraslih se nemamo razloga pohvaliti – istraživanje Agencije za istraživanje tržišta GFK pokazalo je da 53% hrvatskih građana starijih od 15 godina u posljednjih godinu dana nije pročitalo ni jednu knjigu, a oni koji su čitali, pročitali su prosječno 5 knjiga godišnje, kaže nam ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Požega Aleksandra Šutalo.717713cd3919897f77ead78b5e88e7ab XL

- Podatak je ovo koji treba zabrinjavati ne samo mene kao knjižničarku, niti samo nju kao profesoricu književnosti – nego i svakoga od nas pojedinačno. Zašto? Zašto bi nam svima trebalo biti važno čitamo li ili ne i koliko čitamo? Meni, tebi, čitavom društvu? Čitanje je BITAN preduvjet cjelovitog osobnog razvoja. Čitanje omogućuje znatno podizanje općeg i specifičnog obrazovanja te lakše stjecanje stručnih kompetencija. Budući da je čitanje jedan od preduvjeta sudjelovanja u kulturi, ono izravno i neizravno utječe na poboljšanje ukupne kvalitete života pojedinca i društva.Čitanje kao proces nužno ima barem dvije dimenzije – intelektualnu (spoznajnu) i emocionalnu (doživljajnu) – ono ne unapređuje samo razumijevanje i kritički pristup životu, pojedincu i zajednici – već pridonosi i cjelovitom osobnom razvoju. - dodaje Aleksandra.

I Požežani,čini se, sve manje čitaju jer knjižnica malo po malo gubi korisnike, ali ne gubi elan i kreativnost jer u zadnjih nekoliko godina provedeno je više od 30 kampanja, akcija i manifestacija izravno orijentiranih ka poticanju čitanja, no – to nije dovoljno.

- Bez ozbiljne, nacionalne kampanje u koju bi se uključili svi važni dionici sustava odgoja, obrazovanja i kulturnog života – teško da ćemo znatnije pomaknuti stvari. Mi u knjižnici trenutno, programima i aktivnostima u Mjesecu hrvatske knjige, nastojimo indirektno potaknuti čitanje. Uz naravno naše druge aktualne tekuće programe i aktivnosti. Spomenut ću samo neke – osnivanje stacionara u trima općinama i doslovno konkretno povećanje dostupnosti knjizi za stanovnike mjesta koje nisu imale knjižničnu uslugu u blizini, osnivanje čitateljskih klubova – i to 4 kluba, koji aktivno djeluju, redovite radionice i pričaonice za djecu na kojima se naglas čita i potom pročitano prikazuje na kreativan način, redovita predstavljanja autora i djela, izrazito dobra opremljenost knjižnice građom – noviteti su u Požegi nakon objave onoliko vremena koliko treba da stignu iz Zagreba, otvorenost knjižnice čitav dan preko tjedna i subotom do 13 sati, snižena cijena upisa umirovljenicima i nezaposlenima, besplatan upis za bebe, besplatan upis u stacionarima, redovite manifestacije koje približavaju knjigu građanima – Noć knjige, Knjižnica bez zidova, Mjesec knjige, Dan žena… i tako dalje i tako dalje… - nabraja Aleksandra.Plakat MHK 2018

I što još treba? Staviti knjigu pod jastuk i tako prespavati s nadom da će se pročitano samo smjestiti u glavu? Ako ne želite iskušati tu staru, potpuno neučinkovitu metodu, možda da ipak posjetite knjižnicu, bar u vrijeme Mjeseca knjige. Čeka vas baš, baš puno toga za sve uzraste. Baš za djecu tu je čitanje naglas, ali i aktivnosti za bebe, mame i tate jer čitanje se odgaja od najranije dobi, a kako je zaštitni znak ovog Mjeseca knjige glagoljica kroz glavnu temu kulturne baštine, organizirane su i tri radionice glagoljice za djecu osnovnoškolskog uzrasta.

Baš za sve, u sklopu programa bit će predstavljene i dvije vrijedne publikacije.

- Već sljedeći tjedan, 25.10., dolazi nam u goste Robert Posavec koji će nam predstaviti knjigu Punk poduzetnici koja zapravo predstavlja ideju ekonomije stvaranja – ekonomije okrenute stvaranju vrijednosti umjesto održavanja postojećeg stanja. Konkretno, knjiga prati razvoj ACT grupe iz Čakovca koja je krenula prije 15 godina raznim aktivističkim programima, a danas je firma koja zapošljava preko 40 ljudi i djeluje kao uzor u svojoj zajednici. Autor kaže sam: Ovo je knjiga koja govori o tome da se kroz tisuću i jednu grešku došlo do toga što je danas prepoznato kao dobro i kao model koji vrijedi replicirati. A potom 9. studenoga u goste dolazi poznata dugogodišnja vanjskopolitička novinarka Ivana Dragičević s kojom ćemo razgovarati o njezinim iskustvima iz vanjske politike opisanima u knjizi koju je nedavno objavila, a zove se Nejednaki. - najavila je Aleksandra.

Dan poslije, u subotu 10.11. u dopodnevnim satima dolazi najpoznatiji hrvatski putopisac i avanturist – Davor Rostuhar koji će predstaviti svoju zadnju ekspediciju na južni pol pod nazivom Polarni san. Uz to, održat će se i tribina za umirovljenike pod nazivom „Što meni moja knjižnica može dati“ – gdje su pozivani umirovljenici da s knjižničarima promišljaju o novim programima u knjižnici koji bi bili orijentirani prema osobama treće životne dobi. Osim toga, u Mjesecu knjige požeška je knjižnica organizator županijskog natjecanja u čitanju naglas za osnovne škole, a već tradicionalno održat će se i Nacionalni kviz za poticanje čitanja koji nosi naziv Do baštine na krilima mašte.

Program Mjeseca knjige u Gradskoj knjižnici i čitaonici pogledajte ovdje.

Tekst/foto: S.P.