Subota, 01 Prosinac 2018 17:18

„Šapat utihlih vjetrova“ Mire Šulc

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

U JAKŠIĆU ZAPOČELO OBILJEŽAVANJE DANA OPĆINE I BLAGDANA SV. BARBARE PROMOCIJOM ZBIRKE PJESAMA - 

JAKŠIĆ – Sinoć je u Maloj dvorani OŠ „Mladost“ u Jakšiću održana promocija druge zbirke pjesama pjesnikinje Mire Šulc. Predstavljanje knjige nazvane „Šapat utihlih vjetrova“ bilo je tako uvod u obilježavanje Dana Općine Jakšić i blagdana zaštitnice sv. Barbare.

Svečanu promociju vodila je tajnica Udruge pjesnika i slikara Požeško-slavonske županije „Matko Peić“ Melita Grgić, a pozdravne riječi uz autoricu uputio je potpredsjednik udruge Ivan Abibović pohvalivši Jakšićane jer je ovo četvrta zbirka u posljednje dvije godine kojoj su autori iz toga kraja.

Uz Požeško-slavonsku županiju objavljivanje knjige pomogla je i općina Jakšić, a načelnik Ivica Kovačević uz čestitke Miri Šulc poželio joj je da objavi još ovakvih zbirki, a ujedno zahvalio i udruzi Matko Peić koja objedinjuje pjesnike i slikare.

Knjigu je okupljenim uzvanicima, članovima Mirine obitelji, prijateljima i brojnim gostima predstavila urednica zbirke mr.sc. Lidija Pecko.

- U ovoj zbirci razotkriva se kao pjesnik ljubavi, nostalgije, osoba koja vjeruje u Boga, i u plemenito poslanje poezije koja to može iskazati. U skladu s naslovom, pjesme u zbirci obilježene se mirnom kontemplacijom, tihom melankolijom. Bez ekscentričnih pjesničkih figura hermetizma koji bi otežao percepciju. Suzdržano i strpljivo provodi nas svjetovima životne zrelosti. Ta je prisutnost, izvor dobrote i sigurnosti da ljudski život ima svoj uzvišeni cilj. Poezija Mire Šulc pulsira iskrenošću kao tračak sunca u tmurnom danu, u kojem autorica hoda „uzdignute glave“ u jednom običnom životu jedne obične žene. Čitajući „Šapat utihlih vjetrova“ je kao hodanje u njenim cipelama, jer ništa nije skriveno – istaknula je Pecko.

Stihove iz knjige uz pratnju na gitari Nenada Vlašića, koji je i otpjevao nekoliko skladbi, čitali su Ljubica Josipović, Ana Pirović, Kata Tutić, Irena Kalan, Nada Bonić, Irena Ivetić, Marija Iličić te Ivan Abibović.

- Iako živimo u vremenu globalizacije koja olako zapostavlja vrijednost nacionalnog identiteta, pjesnikinja oživljava ljepotu domoljublja i rodoljublja ne srameći se poistovjetiti nacionalnu pripadnost kao nešto vlastito, kao dio svoga identiteta. Svakom bih čitatelju poželio da doživi barem dio onoga što je pjesnikinja nastojala izraziti da svi iskusimo ljepotu tišine i snagu šapta utihlih vjetrova – rekao je u svojoj recenziji velečasni mr. sc. Marijan Pavelić.

- Književnost je umjetnost riječi. Dobro to zna naša Mira. Služeći se vješto metaforom, piše bezvremenske stihove koje možemo iščitavati na različite načine, ali u svima, ako si priznamo, pronaći ćemo djeliće sebe i svojega okruženja – istaknula je u svom osvrtu lektorica zbirke Marijana Benić, prof.

Promociju zbirke uveličale su i autoričine unuke Kiara Pecko koja je odsvirala skladbu na klavijaturama i Petra Pecko koja je pročitala bakinu pjesmu namijenjenu najmlađima.

Korice zbirke grafički je opremila Kutjevčanka Maja Gjajić, a kao i prvu zbirku pjesama Mire Šulc i ovu je za tisak pripremila Lana Protić Malbašić te otiskala Agencija za marketing Kruna iz Požege potvrdivši time odličnu suradnju od prije dvije godine.

Na kraju svečanosti autorica je uručila knjige i poklone pojedincima zaslužnima za objavu zbirke.