Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 24 Travanj 2019 12:49

Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

NOĆ KNJIGE U GRADSKOJ KNJIŽNICI I ČITAONICI POŽEGA NA SVIM ODJELIMA - 

POŽEGA – Već osmu godinu za redom održava se u Gradskoj knjižnici i čitaonici kulturna manifestacija „Noć knjige“ koja se istovremeno 23. travnja održavala u 174 grada i njihovim knjižnicama i čitaonicama. Osnovni cilj je povratak knjizi, popularizacija čitanja, a ove godine vraćanje i stripu kao popularnom mediju. Cijela manifestacija održava se u prigodi Međunarodnog dana knjige i autorskih prava te Danu hrvatske knjige. Noć knjige održavala se pod motom „Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa“.

Sve je započelo na Dječjem odjelu sa sadržajima za djecu kroz igraonicu i pričaonicu u kojoj je glavna zvijezda bio dječji pisac Hrvoje Kovačević, a okupio se zaista respektabilan broj slušača, djece i roditelja. Na Odraslom odjelu nakon svečanog otvorenja kojem su nazočili i književnici Marina Vujčić i Ante Tomić, čitali su se fragmenti iz njihovih djela koje su čitale članice čitalačkog kluba. Svi zainteresirani mogli su dobiti i potpis u knjigu, fotografirati se s književnicima, a slijedilo je opušteno druženje uz vina Zrinščak i ukusne princes krofne.

Na otvorenju je bio i odlično utjelovljen lik Broja jedan, prekrasna kostimografija i šminka u invalidskim kolicima stvarno nam je dočarala popularnog lika iz kultnog stripa „Alan Ford“. Crtani romani ili stripovi bili su uvijek značajni dio djetinjstva, odrastanja svih nas, a mnogi su stripu ostali vjerni i kasnije. Alan Ford je obilježio i svoj 50. rođendan, a u svijet domaćeg stripa nas je uveo Jelenko Topić, urednik strip revije „Patak“. Bio je to kultni časopis koji je objavljivao stripove nekada autora s cijelog jugoslavenskog područja, izlazio niz godina u zavidnoj tiraži i prodavao se na svim prodajnim mjestima bivše države. – Ime je dobio zbog naše pjesme koja pjeva o patkama koje se kupaju na Orljavi, okovanog Patka koji je izlazio u Francuskoj ali i „patke“ kao novinskog izražaja. U svakom slučaju „Patak“ požeški imao je veliki utjecaj na razvoj i popularizaciju stripa – rekao je Jelenko Topić, koji je donio i primjerke Patka na listanje i čitanje, a po jednoj naslovnici „Patka“ danas u Požegi se proizvodi i pivo koje ima „patka“ na etiketi.

Uz Noć knjige provodi se i tradicionalni natječaj za najbolju fotografiju koja prikazuje neko književno djelo, junake iz knjiga ili impresiju koja predstavlja književno djelo ili samog autora. Na natječaj se prijavilo 126 autora s ukupno 349 fotografija. Priređena je izložba 50 najuspješnijih fotografija koja je postavljena u stepeništu i hodnicima knjižnice, koja je posjetitelje svakako malo zaustavila u penjanju na vrh. Prema ocjenama povjerenstva u sastavu Damir Hoyka, Marina Vujčić, Alis Marić i Aleksandra Šutalo prvo mjesto osvojila je fotografija Nede Rački iz Zagreba za fotografiju Povratak Sherlocka Holmesa (Gary Lovisi). Drugo mjesto je osvojio Đoko Glušica iz Rijeke za fotografiju Starac i more (Ernest Hemingway), a treće mjesto Aleksandar Gospić iz Zadra za fotografiju Bilježnica (Nicholas Sparks).

Na Glazbenom odjelu uz preslušavanje zvučnih zapisa mogli smo vidjeti i izložbu klasičnih long play ploča, vinil nosača zvuka, koji se ponovno vraća u pažnju slušatelja i ljubitelja glazbe. Po ocjenama daje puno bolji i topliji zvuk od ostalih medija nosača zvuka koji su se kasnije pojavili i istisnuli vinil ploču.

U Noći knjige Gradska knjižnica i čitaonica odobravala je svim posjetiteljima s brojem i bedžem godišnji upis u knjižnicu po povlaštenoj cijeni od 50 kn na godinu dana.

Galerija slika