Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 05 Svibanj 2019 10:12

Održani 7. Dani češke kulture u Bjeliševcu

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

MALO SELO BJELIŠEVAC U SREDIŠTU POŽEŠKE DOLINE, PRAVI JE ČUVAR ČEŠKE KULTURE -

BJELIŠEVAC – Malo je to selo, smješteno u sredini Požeške doline, koje broji samo 90 stanovnika, uglavnom češke nacionalne manjine, no Bjeliševac je poznat nadaleko kao pravi čuvar češke kulture i baštine. Česi su se u Požešku kotlinu počeli naseljavati krajem 19. stoljeća, a oni koji dolaze u Bjeliševac su uglavnom iz češke pokrajine Valaške. Uglavnom se bave poljoprivredom i obrtima koje su u to vrijeme selo i seljaci trebali.

Nositelj kulturnog i društvenog života je društvo Češka beseda Bjeliševac koja je osnovana 1933. godine, za vrijeme ratova je uglavnom rad stajao, a u RH rad su obnovili 2000. godine. U besedi je gotovo cijelo selo, a imaju članova i iz drugih naselja, tako da beseda broji 120 članova. Dobro rade i vrlo često nastupaju s Mješovitom pjevačkom skupinom koja pjeva češke pjesme na češkom jeziku, a imaju i folklornu sekciju i dječji folklor.

Dane češke kulture u Požeško-slavonskoj županiji Češka beseda Bjeliševac organizirala je po 7. puta, zajedno s Savezom Čeha u RH a pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH. grada Kutjeva i Požeško-slavonske županije. Priredba je održana u njihovom domu koji su prije nekoliko godina proširili i uredili uz pomoć Republike Češke, Saveza Čeha, županije i grada Kutjeva kojem pripadaju teritorijalno. Sve učesnike, sudionike i posjetitelje pozdravio je saborski zastupnik češke nacionalne manjine Vladimir Bilek i zamjenik župana za društvene djelatnosti Vedran Neferović i zaželjeli im uspjeha u daljem radu, te najavili svoju pomoć i u budućem radu.

Uz domaćine koji su prikazali plesove s dječjom folklornom skupinom i izveli nekoliko čeških pjesama sa svojim Mješovitim i Muškim pjevačkim zborom. Sa po nekoliko čeških napjeva predstavili su se i gosti iz Češke besede iz Daruvara, Češke besede iz Jazvenika i Češke besede iz Kaptola. Ove godine Bjeliševčani su priredili i jednu humorističnu dramsku predstavu, a i gosti iz Daruvara i Jazvenika izveli su svoje dramske predstave koje su posjetitelji pozdravili vrlo burnim pljeskom. Svoje pjesme iz posljednje zbirke „Šapat utihlih vjetrova“ čitala je pjesnikinja Mira Šulc iz Jakšića. Uslijedilo je druženje uz večeru i po koju češku pjesmu.

Galerija slika