Ponedjeljak, 13 Svibanj 2019 12:26

U Mramornim kupkama otvorena izložba „Likovna umjetnost medicinskih sestara“

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

POVODOM MEĐUNARODNOG DANA SESTRINSTVA - 

LIPIK - Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva u Mramornim kupkama Toplica Lipik otvorena je izložba "Likovna umjetnost medicinskih sestara" na kojoj su izloženi likovni radovi medicinskih sestara Dunjice Karniš, Sanje Krucki, Edite Sudar i Željke Vukalović, koje su uz životni poziv sestrinstva i pomaganja drugima dodatni užitak življenja pronašle u likovnom izričaju.

Glavna sestra lipičke bolnice i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo te predsjednica Društva medicinskih sestara i tehničara iz Domovinskog rata Ljerka Pavković na samom je početku svečanosti istaknula da je Međunarodni dan sestrinstva, koji se slavi povodom rođenja Florence Nightingale, događaj koji se u Toplicama Lipik slavi preko deset godina. sve je počelo kad je gospodin Kelemen postao ravnatelj te podržao ideju da se počne obilježavati Međunarodni dan sestrinstva. Tako je došlo i do ove izložbe na kojoj su radove izložile četiri medicinske sestre - Edita Sudar, umirovljena medicinska sestra, Željka Vukalović i Dunjica Karniš, djelatnice Toplica Lipik te Sanja Krucki, medicinska sestra iz Pakraca.
- Mramorne kupke nisu slučajno izabrane za ovu izložbu. One su izgrađene davne 1886. godine, a uz ljekovitost termalne vode i njezin balneološki učinak, Mramorne kupke bile su i duhovna okrjepa posjetiteljima. Još u dalekoj prošlosti, ljudi su ovdje spoznali terapeutsku i duhovnu vrijednost umjetničkog i kulturnog izričaja te ga povezali s konvencionalnim oblicima liječenja.", kazao je ravnatelj Toplica Lipik Darko Kelemen. "Svjesni te činjenice iz godine u godinu u Toplicama Lipik obogaćivali smo boravak našim gostima širokim spektrom glazbenih, poetskih, plesnih i drugih duhovnih, zabavnih i kulturnih sadržaja. Ipak, posebnu vrijednost svim tim događanjima davali su naši, umjetničkom izričaju skloni, zdravstveni radnici poput prim. Ota Kramla u slikarstvu, prim. Senke Rendulić Slivar u poeziji, Siniše Almašija u fotografiji, a sad se to odnosi i na Dunjicu Karniš, Željku Vukalović, Sanju Krucki te Editu Sudar - naglasio je ravnatelj Kelemen.
Primarijus Oto Kraml, član organizacijskog tima ove izložbe, istaknuo je da je poziv medicinske sestre zahtjevan i odgovoran, stresan, ali ujedno i human jer pomaže drugima. - Pomažu ljudima u nevolji, a s bolesnicima medicinske sestre dijele i lijepe, ali i teške trenutke, s obzirom na to da s njima provode najviše vremena. Na izloženim radovima naših medicinskih sestara možemo vidjeti kako one u svaku sliku ulažu dio sebe, svoje osjećaje i svoju kreativnost - rekao je primarijus Kraml.
- Sve više se u svijetu priča o terapeutskom djelovanju umjetnosti na čovjeka, i to kada djeluje ne samo kao kreator, već i kao promatrač. Uz konzumaciju i produkciju umjetnosti, ističu se i blagodati boravljenja u prirodi. Autorice prisutne na ovoj izložbi potvrđuju navedeno i uprizorujući uglavnom motive iz prirode, pokazuju koliko je dokolica i njegovanje kreativnog potencijala važno za održavanje i postizanje psihofizičkog zdravlja - istaknula je Ivona Pavković, kustosica izložbe. - Posredstvom ove izložbe zapravo se upoznajemo s četiri žene iz pomagačkih profesija, koje njegujući svoj kreativni potencijal, na adekvatan način se nose s izazovima što nosi život, što u profesionalnom, što u privatnom životu, i uprizoruju njegove ljepote - dodala je kustosica.
Izložbu je otvorio lipički dogradonačelnik te predsjednik upravnog vijeća Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Slobodan Katunar koji je ovom prigodom istaknuo kako se medicinske sestre i medicinski tehničari bave jedinstvenim pozivom koji traži ono najljepše u ljudskom biću - humanost i predanost pozivu. - Upravo ste vi, medicinske sestre i tehničari, dali veliki obol ovoj našoj bolnici, ali dali ste i veliki doprinos u oslobađanju naše zemlje, tijekom Domovinsko rata - napomenuo je dogradonačelnik kojem je predsjednica Društva medicinskih sestara i tehničara iz Domovinskog rata Ljerka Pavković poklonila knjigu "Medicinske sestre i medicinski tehničari u Domovinskom ratu", zahvalivši mu na velikoj pomoći u promociji same knjige.
Glazbeni doprinos izložbi dali su članovi Gradskog pjevačkog zbora Lipik izvedbom tri pjesme: Rane devedesete, Slavonija polegla u magli i Mirno teku rijeke.

Izvor: compas.com.hr