Ponedjeljak, 27 Svibanj 2019 08:40

„Čuvajmo običaje zavičaja“ okupila fokloraše iz četiri države

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

29. MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA KUD IVAN GORAN KOVAČIĆ VELIKA - 

VELIKA – Po 29. puta u Velikoj je u organizaciji KUD-a Ivan Goran Kovačić i pokroviteljstvo općine Velika održana Međunarodna smotra folklora „Čuvajmo običaje zavičaja“. Smotra je privukla nekoliko folklornih društava iz inozemstva, iz Mađarske, Rumunjske, Srbije i BiH, te desetak društava iz Hrvatske. „Čuvajmo običaje zavičaja" počeo je s svečanim mimohodom od Vatrogasnog doma, a folklorne skupine su ulicama Velike okupljenim građanima prikazali dio svog folklora kroz ljepotu nošnje, pjesme i plesa. Veličani su po starom običaju na nekoliko mjesta postavili stolove i ponudili okrjepu folklorašima, te slane i slatke delicije. Prije samog dolaska na križanju su izveli svi po jednu točku svog folklornog i pjevačkog nastupa.

Ove godine u još većem šatoru održana je sama smotra folklora pred zaista punim gledalištem. Sve okupljene i folkloraše koji su prošli kroz šator uz pjesmu pozdravili su predsjednik veličkog KUD-a Stanko Raguž, koji je najavio još veću manifestaciju, još više folkloraša do godine kada se obilježava 30. godišnjica smotre u Velikoj. Iako su ova tri dana organizatori bili na muci oko brojnih priredbi koje su organizirali, dva koncerta, najduži stol, utakmice, smotru folklora, svakako im je zadovoljstvo što su ove godine posjetitelji u rekordnom broju posjetili sve priredbe koje su za njih pripremili, zajedno s općinom Velika i TZ općine Velika.

Posjetiteljima se obratio i velički načelnik općine Vlado Boban, koji se zahvalio svima na ovako velikoj podršci priredbama i posebno čuvarima običaja koji su i ove godine ugostili veliki broj folklornih i pjevačkih društava.

Na 29. smotri nastupili su prvo najmlađi, folklorna skupina Dječjeg vrtića Velika s nekoliko pjesama, bećaraca i kolom, a onda su na pozornici nastupili domaćini, KUD Ivan Goran Kovačić iz Velike, koji je odnio zaista veliki pljeska za splet svojih plesova i pjesama. Posebni interes uvijek izazovu folkloraši KUD „Klokotić“ iz Rumunjske u svojim živopisnim nošnjama i posebnosti vezanih nogu folklorašica po starom običaju. U nastavku smo vidjeli HKUD „Matija Gubec“ Tavankut, Srbija, HKUD „Dubrave“ Aladinići, BiH, Hrvatska izvorna grupa Budimpešta, Mađarska, Folklorni ansambl „Ivan Goran Kovačić“ Zagreb, RKUD „Rudar“ Raša, ŽVS „Koralde“ Zagreb, KUD „Šijaci“ Biškupci i KUD „Graničar“ Lužani.