Petak, 31 Svibanj 2019 10:14

"Koncert ispred katedrale" ovoga puta u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Požega

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA - Glazbena škola Požega i ove je godine održala svoj koncert učenika i profesora povodom kraja još jedne školske godine. Podsjećamo, u svibnju 2018. godine održao se prvi koncert učenika i profesora Glazbene škole Požega ispred Katedrale sv. Terezije Avilske u Požegi. Bio je to prvi koncert na otvorenom, u cijelosti osmišljen i ostvaren snagama djelatnika i učenika škole. Ove godine zbog loših vremenskih uvjeta koncert je održan u Koncertnoj dvorani škole.

Sve prisutne su prije početka koncerta pozdravili ravnatelj Alen Kovačević i župan Alojz Tomašević.

- Projektom „Koncert ispred katedrale“ želimo zainteresirati za naš rad one građane koji nemaju naviku dolaziti na naše koncerte ili za to nisu imali prilike. Ove godine nismo bili u mogućnosti održati koncert na otvorenom, no svi koji ste danas ovdje u našoj Koncertnoj dvorani škole, mogu vam garantirati da ćete uživati u programu koji smo pripremili. Ovu školsku godinu ćemo kao i onu proteklu zaključiti s više od 70 organiziranih koncerata, kao i veliki broj domaćih i međunarodnih natjecanja te smo se predstavili ukupno 110 puta. Na natjecanjima smo osvojili 60 nagrada, tri velika grand prixa i 40 drugih nagrada. Ti rezultati nas i ove godine smještaju na sam vrh najuspješnijih glazbenih škola u našoj domovini. Naše učenike bi mogao pohvaliti pojedinačno jer su zaista talentirani i svi smo ponosni što ih imamo, no danas ću samo spomenuti naša tri najuspješnija maturanta s obzirom na to da se s njima uskoro opraštamo. Gabrijela Mijatović, naša sopranistica koja je na prestižnom državnom natjecanju osvojila prvu nagradu. Dominik Milošević, također na državnom natjecanju osvojio prvu nagradu kao i na međunarodnom natjecanju tamburaša u solutici gdje je uz prvu nagradu osvojio i veliku grand prix nagradu. Naša treća maturantica Maja Mustapić, kroz cijelo svoje obrazovanje osvaja vrijedne nagrade u disciplini flauta, međutim ove godine i u disciplini solfeggia te je na državnoj razini također osvojila prvu nagradu i prihvatili su ju kao sudionika u europskom orkestru mladih. Ovom prilikom želim svim učenicima, profesorima i korepetitorima još jednom od srca čestitati za te vrijedne rezultate na koje smo ponosni - Alen Kovačević, ravnatelj.

Ravnatelj je također naglasio kako je ove godine osnovan gudački odjel na Glazbenoj školi te prvu školsku godinu svog glazbenog obrazovanja uspješno privode kraju devet učenika. Također se još jednom zahvalio osnivaču Požeško-slavonskoj županiji i županu Alojzu Tomaševiću na novim stolcima u koncertnoj dvorani koje je škola dobila na poklon početkom godine. Iduće godine Glazbena škola Požega će proslaviti 50 godina postojanja i 20 godina srednje Glazbene škole, također očekuju jedan od najvrjednijih instrumenata na svijetu, a to je koncertni klavir koji će škola dobiti krajem ove godine uz pomoć Požeško-slavonske županije i grada Požege.

- Čast mi je danas biti ovdje s vama i još jednom uživati u talentu mladih ljudi koji ne zaboravljaju važnost glazbe, a naročito tamburaške glazbe. U ovom vremenu slavimo završetak godine, ali i tugujemo jer još jedna generacija odlazi iz svojih matičnih škola. Ponosan sam na našu Glazbenu školu i sve čestitke ravnatelju, također profesoricama i profesorima jer ste vi ti koji prenosite toliku ljubav tamburaške glazbe, naše kulture i tradicije, prenosite to na mlade ljude koji to prenose diljem Hrvatske i Europe te će to jedan dan prenositi na generacije koje dođu nakon njih. Sve nagrade koje osvajate su čistog srca, talentom zaslužene, ali i na ponos nama jer predstavljate našu predivnu Slavoniju i našu Županiju. Naša Glazbena škola je postala najveća škola u županiji i po broju učenika i po broju nagrada koje osvojite te mi je velika čast da sam kao župan u mogućnosti pomoći da uredimo ovu koncertnu dvoranu kupnjom koncertnog klavira uz pomoć svih općina i gradova županije te da iduće godine proslavimo 50 godina Glazbene škole, a i sto tako i 810 godina Požeško-slavonske županije. Veliki jubileji, veliki uspjesi i odlični rezultati te svima vam želim još puno takvih uspješnih školskih godina – rekao je župan Alojz Tomašević.

Izvor: pszupanija.hr