Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 10 Lipanj 2019 10:25

„Šokačka duša“ predstavljena javnosti

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

OBJAVLJENA JE NOVA ZBIRKA POŽEŠKOG PJESNIKA IKAVICE IVANA ABIBOVIĆA - 

POŽEGA - Proteklog je tjedna u Požegi, u dvorani Osnovne škole „Dobriša Cesarić“ predstavljena nova knjiga požeškog pjesnika Ivana Abibovića, umirovljenog učitelja hrvatskog jezika i povijesti.

- U Osnovnoj školi „Dobriša Cesarić“ Ivan Abibović je radio 30 godina i 1992. godine pokrenuo izlazak školskog lista „Slap“, a 2004. Školski projekt „Cesarić u Cesariću“ po kome je škola poznata i izvan Požege te je u školi uvijek rado viđen kao gost i suradnik. U školi se istaknuo i vođenjem Dramske skupine „Pajde“, a za čije je scenske nastupe pisao sam scenarije i to na staroštokavskoj ikavici Požeštine. Upravo zbog toga zavičajnog govora, zanimljivog sadržaja i dobre glume, „Pajde“ su bili na gostovanjima po Požeštini te u Puli, Rijeci i Zagrebu. U Zagrebu su glumili u dvorani Hrvatskog narodnog kazališta kao predstavnici regije Slavonije, a povodom obilježavanja šezdesete obljetnice Društva Naša Djeca Hrvatske. U obilježavanju 50 – te godišnjice rada Osnovne škole Dobriše Cesarića Ivan je napisao Monografiju o radu i djelovanju škole kroz pedeset godina – istaknula je Zvjezdana Krip, ravnateljica škole koje je vodila predstavljanje zbirke.

Zbirka pjesama objavljena je pod nazivom „Šokačka duša“, a nastavlja se na zbirke „Zauvik“ te „Ikavicom i ravnicom“ s kojima se pojavio na pjesničkoj sceni prije 9 godina.

- Dok su prve dvije zbirke pjesama, zbog jednostavnijeg izričaja i tema, komunikativnije s čitateljem, ova je zbirka pjesama drugačija jer manjim dijelom komunicira, a većim dijelom poziva na pomnije razmatranje pjesnikovih refleksija. Kao dominantne ipak se mogu istaknuti domoljubno zavičajne teme, prevladavajući je motiv zemlja, a light motiv cijele zbirke su uspomene. U prethodnim je dvjema zbirkama domoljubnost tvorila stihove nalik davorijama, a u ovoj zbirci motiv domoljublja naslućujemo čitajući pjesnikove uspomene na djetinjstvo i ljepote zavičaja u kojemu je odrastao, ali i koji ga je oblikovao kao Šokca.

Pjesnik svojim reminiscencijama otkriva ljubav i duboku emotivnu povezanost prema rodnoj grudi. Nije to više ushićeno slavljenje regionalne pripadnosti, nego jedan intiman pristup prema domovini koja nam je svima majka. Pjesnik svojim pjesmama svjedoči o aktualnim događanjima u društvu. Dok je u prvim dvjema zbirkama na duhovit način progovarao o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, u ovoj zbirci naslućujemo duboku pjesnikovu zabrinutost i tugu jer, čini se, Slavonija nestaje, mladi odlaze u druge zemlje – istaknula je Dijana Klarić, prof. i mag. bibl., recezentica i lektorica zbirke dodavši kako je Abibović čuvar onoga što je u šokačkoj duši sveto jer u svojoj nutrini, on nije nagrižen niti nepravdom prošlosti, niti surovošću suvremenog svijeta. Njegov pogled na svijet moralna je vertikala koja se može (i mora!) živjeti u svakom vremenu. Zbog toga, samo taj nepatvoreni Šokac smije stati ispred nas i svojim nas stihom opominjati zbog svih naših lutanja, odlazaka, nemara i zapostavljanja onoga što je sveto, a to je šokačka duša nakićena svojim najljepšim ruhom – svojom divnom Slavonijom!

- Dio knjige posvećen je i dramskom izrazu dviju drama „Brlja“ i „Priše“, zasnovanim na prikazu međuljudskih odnosa; muško-ženskih odnosa; obiteljskih odnosa; psiholoških odnosa; u slikanju životnih iskušenja kroz prilike i neprilike. Ima tu i humora, ironije i satire u ismijavanju ljudskih mana, nesavršenosti, ali i suosjećajnosti s malim ljudima, njihovim svjesnim, a katkad i nesavjesnim postupcima što izaziva smijeh bez prezira i mržnje. Za pjesnika vrijeme je beskraj kojemu se ne možemo suprotstaviti, u caklini oka ono nas ljulja, lomi i pobjeđuje. Od prve objavljene zbirke pjesama tako i do ove pjesnik je izražavao svoju osobnost sa željom da ne bude kao drugi. Htio je biti svoj, originalan, da zadrži govor rodne Šokadije. U vremenima smo kada pisana riječ sve manje znači, pokušajmo zato shvatiti ove pjesme kao trajni spomenar vremena staroga kova, vašara, ratara, paurije, trampe i topota kopita konjskih rzanja… Ova zbirka potaknut će možda i druge pjesničke duše da ne moramo svi biti profesionalni pjesnici, možemo itekako promišljati, otkrivati i zrcaliti svijet na svoj pjesnički način očima i govorom zavičajnika – istaknula je Mirna Kovačević, mag. informatologije, recezentica zbirke.

Promociju zbirke glazbom su upotpunili članovi KUD „Požeška dolina“ čiji je Abibović član KUD-a „Požeška dolina“ od početka osnivanja 2009. i gdje je odmah imenovan voditeljem Dramske sekcije. Za rad iste napisao je ove scenarije za igrokaze: „Čijalo“, „Jamac“, „Brlja“, „Priše“, „Sičanja“, „Neštriko a uštriko“. Prva četiri naznačena igrokaza su snimljena i na CD-u, a „Čijalo“ je prikazano i na Osječkoj televiziji. S igrokazom „Jamac“ KUD „Požeška dolina“ bio je na Državnoj smotri amaterskih družina u Pazinu 2015. kao predstavnik Požeško-slavonske županije.

S nekoliko pjesama prisutnima se predstavio i glazbeni sastav „Šljivova grana“ koji je osnovan 2000. godine, a čiji je Ivo aktivan član i tekstopisac za pjesme koje je Šljivova grana uglazbila, a najviše se proslavila s tzv. prosvjednim pjesmama – sa snažnim socijalnim temama.

Vrlo aktivan i u mirovini, Ivan je i član KUD-a „Poljadija“ u rodnom Grabarju u kojemu je i njegova aktivnost najvažnija u voditeljstvu Smotre izvornog folklora: „Poljadija u srcu“ na kojoj je voditelj od njenog osnutka punih 19 godina. Također je i član DVD Grabarje, a povodom obilježavanja 60-te obljetnice rada Društva 2002. napisao je i Kroniku DVD-a Grabarje pod nazivom „O nama i našima“. Povodom 50-te obljetnice članstva u DVD-u Grabarje dobio je i visoko odlikovanje Vatrogasne zajednice Republike Hrvatske.

U Požegi je osnovana Udruga pisaca i slikara Požeško-slavonske županije: „Matko Peić“ – čiji je član od samog osnivanja. U objavi druge po redu zbirke spisateljskih i slikarskih radova ove Udruge pod imenom: „Požeška obzorja kroz slikorise i ričotvorja“ Ivo Abibović je bio lektor i urednik iste zbirke.

Zbirka pjesama „Šokačka duša“ tiskana je u 250 primjeraka u tiskari Agencije za marketing i izdavaštvo Kruna, a grafičku pripremu izradila je Lana Protić Malbašić dok je autorica naslovnice slikarica Maja Jeličić-Meter.

Svi uzvanici i sudionici promocije Ivanu Abiboviću su poželjeli još puno stihova i novih pjesama te uskoro i novu zbirku.

Galerija slika