Petak, 05 Srpanj 2019 16:03

Predstavljena knjiga „Gradske kćeri“ Vlade Rajića

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

MATICA HRVATSKA OGRANAK POŽEGA - 

POŽEGA - U organizaciji požeškog ogranka Matice hrvatske sinoć je u nekadašnjem kultnom bistrou „Kod Klea“ predstavljena najnovija knjiga „Gradske kćeri“ Vlade Rajića, Požežanina, dugogodišnjeg novinara „Vjesnika“ i člana Hrvatskog društva književnika.

- Nije pisac kriv što se rodio u malom gradu i što ga je svaka danguba nekoć znala, čiji je i kakav je. Nije pisac kriv ni što mu je sudba od svih alata ovoga svijeta u ruku utrpala baš olovku, pa ti šaraj, čovječe šaraj. A boga mi, nije pisac kriv ni što su te priče nicale svuda okolo, što im nije trebalo ni dodavati ni oduzimati, već samo pamtiti i bilježiti – među ostalim napisao je u predgovoru knjige sam autor. Naime, „Gradske kćeri“ je zbirka priča koje su nastale u Požegi, odnosno koje je pisac čuo od  „gospođa kod frizera, baba na tržnici, susjeda na ogradama, penzionera pred poštom, pijanaca na autobusnom kolodvoru, poštara i dimnjačara, bolesnika u čekaonicama ambulanti. Tamo su male gradske priče postajale romanima.“

O samoj knjizi više je rekla dr. sc. Vesna Vlašić koja je i napisala recenziju knjige. -Pisac nam u Pogovoru daje naslutiti kako su izvori  priča stvarni događaji  koji počivaju u jezgri njegovog sjećanja. Autor uspostavlja komunikaciju s čitateljima interpretirajući događaje iz  životnog svakodnevlja na subjektivan način. Priče slaže temeljem tzv. realističke motivacije, a pisac udovoljava vlastitoj potrebi komentiranja zbilje. Rajićeve priče napisane su iz pozicije autorskog pripovjedača u prvom licu koji ne sudjeluje u radnji. Izdvaja se pripovijetka Nepoznati će razumjetigdje je pripovjedač u prvom licu ženski lik. Priče karakterizira otvorenost prema radnji koja se gradi na pojedinačnom ženskom liku. Gotovo sve priče imaju uokvirenu zatvorenost forme – istaknula je dr. Vlašić.

O tome kako je Vlado Rajić počeo pisati, zašto piše, kako je birao teme svojih knjiga i romana, posjetitelji su mogli doznati u razgovoru između njega i prof. Blanke Đimoti Zima. Podsjetio je kako je velika poplava u Požegi, kada je poplavljeno i prehrambena tvrtka „Zvečevo“ zbog čega je čokolada plivala Orljavom bio povod da s 15 godina napiše prvu vijest za Vjesnik. U atmosferu samih njegovih priča uveo je sve nazočne Ilija Paović, gimnazijalac i član Kazališne srednjoškolske družine.

Za izlazak ove knjige u nakladi požeškog ogranka Matice hrvatske zahvalila se Požeško – slavonskoj županiji i gradu Požegi te glavnim sponzorima Iris MBM vrtnom centru iz Zagreba i Vinariji Kaptol iz Kaptola, predsjednica Ljiljana Marić. Zahvalu je uputila dr. sc. Vesni Vlašić za pisanje pogovora knjige, Snježani Mekić Delić za osmišljavanje omota knjige te gospodinu Zdravku Klezingeru na ustupljenom prostoru, Blanki Đimoti Zima na predstavljanju knjige te kantautoru Nenadu Vlašiću koji je nastupio u glazbenom dijelu predstavljanja knjige.