Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 08 Srpanj 2019 08:58

Požežanka Lana Derkač na tri književne manifestacije

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

S obzirom da Kronika redovito prati sve književne aktivnosti požeške književnice Lane Derkač, i ovaj put je saznala da je ona u proteklih mjesec dana sudjelovala na tri pjesnička događanja. Prvo je bila sudionica Kvirinovih poetskih susretu u Sisku koje organizira Ogranak Matice hrvatske, a osim pjesničkih nastupa uključili su i predstavljanje novog broja časopisa Riječi koje taj Ogranak tiska. Završno čitanje poezije odvijalo se na brodu „Biokovo“ trajno usidrenom na Kupi uz glavnu sisačku ulicu, a kad su glazba i pjesničke riječi povremeno utihnule, mogao se čuti i kreket žaba koji je pridonio ugođaju uz baklje i svijeće. Na Kvirinovim poetskim susretima sudjelovali su brojni poznati pjesnici kao što su Branko Čegec, Krešimir Bagić, Zvonko Kovač, Darija Žilić, Miroslav Kirin, Davor Šalat, Sanja Baković, Marija Dejanović, Siniša Matasović i drugi.

Nakon toga Lana Derkač se predstavila i na Festivalu poezije Vesna Parun u Stubičkim Toplicama koji je priredila udruga Modus Vivendi Stubaki, a uz domaće zagorske pjesnike tamo su bili i poznati pisci poput Borbena Vladovića, Ludwiga Bauera, Marije Lamot, Božice Brkan, Stanke Gjurić, Sonje Zubović, Davora Šalata.

I na kraju, požeška književnica čitala je svoje stihove i u dvorcu Erdödy u Kerestincu na Festivalu ljubavne poezije, glazbe, meda i vina, a u organizaciji Ogranka Matice hrvatske iz Svete Nedelje. Tu su uz manje poznate pjesnike iz ogranaka Matice hrvatske i Slovenije, nastupili i gosti iz Društva hrvatskih književnika Borben Vladović, Sonja Zubović i Davor Šalat. Kao posebni gosti pozvani su glazbenica Zrinka Posavec i orkestar Marjana Krajine koji su izveli niz starogradskih pjesama. „Kako je to bio i festival meda, pročitala sam i pjesmu Pčela da se čuje i nešto drukčije jer su ostali sudionici prezentirali svoje ljubavne pjesme. Naravno da sam razmišljala o medu degustirajući fine medenjake koji su se našli na stolu!“

Pred Lanom je i srpanjsko vođenje Pjesničke škole u prirodi u Maruševcu, a vodit će je zajedno s pjesnicima i književnim kritičarima Krešimirom Bagićem, Đurđicom Garvanović Porobija i Davorom Šalatom.

Galerija slika