Subota, 24 Kolovoz 2019 08:42

Postavljena retrospektivna izložba „Pjevat će Slavonija“

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POVODOM OBILJEŽAVANJA 50 GODINA GLAZBENOG FESTIVALA U POŽEGI -

POŽEGA – Započeo je kao Muzički festival Slavonije, nastavio kao Glazbeni festival Zlatne žice Slavonije i zadnjih godina kao Aurea fest, no značajno je da požeški festival započeo 1969. godine danas bilježi svoj kontinuitet od 50 godina održavanja festivala. Povodom obilježavanja ove zlatne obljetnice i prvih 50 godina od održavanja prvog festivala postavljena je i retrospektivna izložba „Pjevat će Slavonija“. Izložba je realizirana u suradnji Gradskog muzeja Požega, Udruge Aurea Fest, Grada Požege i posebno brojnih Požežana koji su svojim doprinosom, posudbama i doniranjem raznih artefakata iz duge povijesti festivala, omogućili bogatu izložbu, na čemu su im se svi iz organizacije posebno zahvalili.

Uvod u otvaranje izložbe izvođenjem spleta skladbi dali su Gradska glazba Trenkovi panduri koji su s festivalom od prvog dana, pa sve do danas, svojom glazbom uveličali svaki festival.

Izložbu je postavila kustosica Gradskog muzeja Ivana Domanović, koja je istakla višemjesečni rad na postavu, ali i odličan odaziv Požežana na javni poziv, koji su svojim prilozima obogatili ovu retrospektivnu izložbu i omogućili da se podsjetimo na svih 50 godina požeškog festivala.

Tamburaški sastav „Zlatna dolina“ izvođenjem dvije himne požeškog festivala „Kukuruzi se njišu“ i „Pjevat će Slavonija“ po kojoj je naziv dobila i izložba, vratili su nas u te dane festivala. Riječi zahvale svima uputio je i direktor festivala Ivan Bunjevac, posebno pozivajući Požežane da posjete četiri večeri Aureafesta slijedeći tjedan i zabave su uz bogati program u kojemu ima puno dobrih vibracija za sve.

Otvarajući izložbu požeški gradonačelnik Darko Puljašić istakao je bogatu tradiciju i baštinu koju ima grad Požega, a posebno u glazbenom dijelu, kojega je svakako perjanica upravo Glazbeni festival, a danas je to Aurea fest: - Glazba je ta koja je obilježila sve nas, glazba je obilježila naš grad, Slavoniju ali obilježila i puno prekrasnih pjesama, koje se izvode po cijelom svijeta. Nikada ne smijemo zaboraviti ono što jesmo, od kud potječemo, imamo prekrasnu prirodu, prekrasne ljude, najljepšu glazbu na svijetu i najljepši instrument, koji uistinu proizvodi čudesne zvuke. Mi smo se odlučili novi festival prilagoditi i mladim ljudima, jer mi smo uvijek bili urbana sredina. Kroz Aurea fest pokušavamo ponuditi svima vama, našim gostima, nadamo se i turistima, četiri dana uživanja raznovrsne glazbene scene, od jazza, fankija, do naravno tamburice i tradicionalne glazbe koja nikada nije izgubila svoj smisao na požeškom festivalu, koja ga je obilježila i koja će ga sigurno obilježavati još 50 godina.

Gradonačelnik je nakon toga uručio zahvalnice i prigodne poklone svim dosadašnjim direktorima glazbenog festivala u proteklih 50 godina.Priznanja su dobili Branko Hribar, prvi direktor Muzičkog festivala Slavonije, 1969. do 1972., Veljko Orlić, direktor MFS od 1972. do 1981., posthumno, Ivo Pavić, direktor Glazbenog festivala „Zlatne žice Slavonije“ od 1990. do 2000., Veljko Valentin Škorvaga, umjetnički direktor Glazbenog festivala „Zlatne žice Slavonije“ od 1990. do 2000. godine i AureaFesta od 2014. do 2017., Ivan Enjingi, direktor Glazbenog festivala „Zlatne žice Slavonije“ od 2001. do 2010., Tomislav Jakobović, umjetnički direktor Glazbenog festivala „Zlatne žice Slavonije“ od 2001. do 2013., Tomislav Galić, direktor Glazbenog festivala „Zlatne žice Slavonije“ od 2011. do 2013.,Ivan Bunjevac, aktualni direktor Glazbenog festivala „Aurea Fest“ od 2016. i Damjan Pirović, aktualni umjetnički direktor AureaFesta od 2018.