Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 26 Kolovoz 2019 11:15

Organizirali 23. Smotru folklora „Bekteški susreti“

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

KULTURNO UMJETNIČKO DRUŠTVO BEKTEŽ IZ BEKTEŽA - 

BEKTEŽ – Malo ali vrijedno i svugdje na smotrama folklora i baštine prisutno KUD Bektež organiziralo je po 23. puta za redom i svoju smotru folklora pod nazivom „Bekteški susreti“. Bio je to susret starih prijatelja, sedam Kulturno umjetničkih društava, pjevačkih skupina iz Slavonije, ali i udaljenijeg Karlovca, Dvora i Cazina u BiH. Svi su oni u Bektež donijeli dio svojega folklora, običaja, pjesmu i ples, ali i običaje spravljanja hrane i pića po kojima se razlikujemo i odlikujemo. Na prigodnim štandovima za vrijeme smotre izloženi su rukotvorine i hrana i piće gostiju.

Goste na smotri pozdravio je predsjednik KUD-a Bektež Duško Bijelić, te predstavnici pokrovitelja smotre, zamjenik gradonačelnika grada Kutjeva Ivica Malnar i zamjenik požeško-slavonskog župana za gospodarstvo Željko Jakopović, koji je smotru proglasio otvorenom. Najavili su pokrovitelji svoju pomoć i ubuduće za ovakav stalni i konstantan rad na čuvanju i zaštiti baštine i folklora ovog kraja, koje ovo društvo radi odlično, a posebno što ga pronosi diljem Hrvatske i u inozemnim gostovanjima. Zamjenik požeškog gradonačelnika Ferdinand Troha, koji je bio i predsjednik ocjenjivačkog suda za ocjenjivanje štandova sa hranom, pićima i rukotvorinama, pohvalio je organizatore što provode i ovakav oblik smotre i jednog natjecanja u gastronomiji.

Svoje običaje, pjesme i plesove prikazali su  kulturno-umjetnička društva – KUD „Turanj“ iz Turnja kraj Karlovca, KUD „Pounjski pleter“ iz Dvora, KUD „Seljačka sloga“ iz Prekopakre, KUD „Sveta Ana“ iz Radikovaca kraj Donjeg Miholjca, Pučka pjevačka skupina „Veseli Slatničani“ iz Starog Slatinika kraj Slav. Broda, KUD „Stijena“ iz Stijene kraj Cazina u BiH, Muška pjevačka skupina „Starotopoljani“ iz Starog Topolja, Brodsko-posavska županija, a posebno veliki pljesak posjetitelja dobila je izvedba monologa amaterske glumica Irena Matković iz Starog Slatinika s monologom iz života jedne seoske udovice.

Nakon službenog dijela smotre uslijedilo je druženje uz svečanu večeru u Društvenom domu Bektež. Medijski pokrovitelj cijele smotre bio je tjednik Kronika požeško-slavonska i internet portal www.pozeska-kronika.hr kojemu se organizator zahvalio i uručio Zahvalnicu koju je primio glavni urednik Vladimir Protić.

IMG 9098

Galerija slika