Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 06 Listopad 2019 11:06

Od 43 autora na natječaju za najbolju pjesmu pobijedila Lidija Bajuk s pjesmom „Mali Isusu u vinogradu“

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

ODRŽANA VEČER POEZIJE I VINA – VINUMET POETA U VINSKOJ KLETI VELEUČILIŠTA U POŽEGI - 

POŽEGA – Na pomolu je još jedna nova kulturna manifestacija, koja je po prvi puta održana u suradnji Matice hrvatske Ogranak Požega i Veleučilišta u Požegi. To je pjesnička manifestacija i susret pjesnika sa šireg područja Hrvatske, pod nazivom „Večer vina i poezije“ –„Vinum et poeta“ a simbolično, održava se u vinskoj klijeti Veleučilišta u Podgorju. Za ovu manifestaciju je već ranije raspisan natječaj na koji se javilo 43 autora s ukupno 61-om pjesmom koje pričaju o vinogradima, grožđu, vinu, koje nisu nigdje javno objavljene.

Na početku programa u vinskoj klijeti u srcu vinograda Vetovačkog vinogorja, u koreografiji grožđa, vina i otvorene vatre za uvod je Zbor mladih požeških glazbenika pod vodstvom Josipa Prajza izveo „Boje jeseni“ i „Na novu plovidbu“. Dramska družina Katoličke gimnazije pod vodstvom Marijane Ćorluka izvela je ulomak iz zbirke CarminaBurana „Recitakintaberna“. Nakon predstavljanja povjerenstva za ocjenu najbolje neobjavljene pjesme, sami članovi komisije, sve poznati pjesnici i književnici, Diana Burazer, Ivan Herceg i Lana Derkač pročitali su nekoliko svojih pjesama.

Sve nazočne pozdravila je u ime Veleučilišta u Požegi, prodekanica za nastavu dr. sc. Branka Svitlica, a za još bolji ugođaj na pjesničkoj večeri pobrinuo se voditelj vinskog odjela mr. sc. Josip Mesić, izabravši najkvalitetnija vina iz studentske proizvodnje. Ispred požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića sve nazočne pozdravio je i obratio im se s podrškom u nastanku nove pjesničke manifestacije zamjenik župana za društvene djelatnosti Vedran Neferović.

Po ocjeni povjerenstva najbolju pjesmu na natječaj je prijavila pjesnikinja Lidija Bajuk, izvorno napisanoj na kajkavskom „GoričinJezušek“ a na štokavskom pod nazivom „Mali Isus u vinogradu“. Autorica je nakon primanja nagrade od predsjednice požeškog ogranka Matice Hrvatske Ljiljane Marić, recitirala nagrađenu pjesmu.

- Zadaća Matice hrvatske nije samo da čuva i promovira hrvatsku kulturu i njezine vrijednosti nego isto tako da doprinese i gospodarskom napretku Lijepe naše domovine. Ove naše gore i brda koje okružuju Zlatnu dolinu Bogom su dana područja za uzgoj vinove loze, a samim time i za proizvodnju vrhunske vinske kapljice. Jedan od najljepših načina da promoviramo to bogatstvo je upravo poezije i zbog toga smo spojili te dvije činjenice u jednu prekrasnu večer i manifestaciju- Vinum et poeta – rekla je predsjednica Marić koja se zahvalila Veleučilištu u Požegi na ovoj prekrasnoj suradnji i podršci, kao i Požeško-slavonskoj županiji, gradu Požegi, gradu Kutjevu i općini Kaptol koji su financijski podržali ovu pjesničku manifestaciju u nastajanju.

Na kraju smo čuli Mlade požeške glazbenike koji su izveli „Slap“ i „Bukakbu“, a predstavljena su i još neka nagrađena vina Veleučilišta u Požegi.

Galerija slika