Nedjelja, 13 Listopad 2019 12:21

„Krajanske zpevanky“ okupile 10 zborova s češkim pjesmama

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

SAVEZ ČEHA U RH I ČEŠKA BESEDA KAPTOL ORGANIZIRALI SMOTRU PJEVAČKIH ZBOROVA I SKUPINA -

KAPTOL – Češka beseda Kaptol bila je organizator drugog dijela priredbe „Smotre pjevačkih zborova i skupina Zpevanky 2019.“ na kojoj je sudjelovalo 10 zborova Čeških beseda, društava češke nacionalne manjine iz cijele kontinentalne Hrvatske. „Zpevanky 2019.“ su organizirani zajedno sa Savezom Čeha u Republici Hrvatskoj, već 18 godina, ove godine u Treglavu, Kaptolu i Rijeci a pod pokroviteljstvom i financijskom potporom Savjeta za nacionalne manjine RH.

Okupljene članove pjevačkih zborova i goste u dvorani vatrogasnog doma Kaptol pozdravili su predsjednik Češke besede Kaptol Zdenko Tauš, predsjednik Općinskog vijeća Kaptol Damir Poljanac, predstavnica Saveza čeha u RH i zamjenik župana za društvene djelatnosti Vedran Neferović, koji je iznio pohvale svim češkim besedama koje su uspjele kroz svoj rad sačuvati identitet iz svoje domovine,a istovremeno se i integrirati s hrvatskim društvom i domovinom u kojoj sada žive. Čuvati svoju pjesmu, svoju baštinu, svoje stare običaje svakako je za pohvalu.

Na „Zpevanky“ su nastupili Češka beseda Kaptol s mješovitom pjevačkom skupinom i izvela tri pjesme, ČBBjeliševac s muškom skupinom, ČBJazvenik, ČB Lipovljani, ČBMezurač, ČBBjeliševac mješovita pjevačka skupina, ČB Slav. Brod, ČBPrekopakra, ČB Sisak i na kraju najveća mješovita pjevačka skupina s glazbenim sastavom Češka beseda Osijek. Na samom kraju svi učesnici su na pozornici i ispred pozornice izveli zajednički poznatu češku pjesmu. U nastavku uz svečanu večeru sve goste i učesnike smotre zabavljali su članovi češkog glazbenog benda „Bohemia“ iz Kaptola.