Subota, 16 Studeni 2019 09:25

„Ljepota lažnog sjaja“ izložila pred Požežane vrhunska djela svjetskog glasa, ali krivotvorena

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

SURADNJA MUZEJA POLICIJE I GRADSKOG MUZEJA POŽEGA DONIJELA ZANIMLJIVU IZLOŽBU PRED POŽEŽANE -

POŽEGA - U izložbenoj dvorani Gradskog muzeja Požega večeras je otvorena izložba „Ljepota lažnog sjaja“ koja je stigla iz zagrebačkog Muzeja policije. Na početku je sve pozdravila domaćica, ravnateljica požeškog Muzeja Mirela Pavličić Hein. Istaknula se da ovom izložbom na kojoj je postavljeno 50-ak krivotvorenih radova poznatih hrvatskih, ali i svjetskih umjetnika završava ovogodišnji izložbeni program, ali da će Muzej za desetak dana otvoriti još jednu svoju izložbu u prostoru Glazbene škole na kojoj će biti predstavljen život i djelo glazbenika Josipa Andrića.

O samoj izložbi „Ljepota lažnog sjaja“ više je rekla njezina autorica i voditeljica Muzeja policije Helena Biočić. - Zbirka krivotvorenih umjetnina koja sadrži oko 70 djela jedna je od najzanimljivijih zbirki u našem Muzeju koji postoji od 2001. godine. Nema poznatog hrvatskog autora kojeg mi nemamo u svojoj zbirci. Mi smo jedini Muzej koji se hvali krivotvorinama. Zašto to radimo? Kako bi educirali građane da pripaze kod kupovine umjetnina i da preveniramo ovaj vid kriminaliteta – objasnila je razloge postavljanja izložbe Helena Biočić poručivši svima da obavezno kod kupovine umjetnina traže certifikat.

Dubravko Novak, načelnik Policijske akademije upozorio je kako prema nekim tvrdnjama danas postoji između 40 i 60 posto krivotvorina umjetničkih djela te da treba biti jako oprezan pri njihovoj kupnji. Mnogi građani su kupovali i danas čuvaju u svojim zbirkama djela, koja su na žalost krivotvorina.

Gradonačelnik Darko Puljašić zahvalio se Ministarstvo unutarnjih poslova na ovoj izložbi kojoj je cilj edukacija građana. Upozorio je kako, uglavnom lakomost, dovodi do kupnje krivotvorina te da svatko pri kupnji treba provjeriti radi li se o originalu ili krivotvorini. Dodao je da je ovo i najsigurnija izložba jer ima veliki broj ljudi u „plavom“, policijskih djelatnika.

Izložbu na kojoj su krivotvorine radova Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića, Mersada Berbera, Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Ivana Lackovića Croate, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Oskara Hermana, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ferde Kovačevića, Dragice Cvek Jordan, Dušana Džamonje, Vojina Bakića, Salvadora Dalija, Pabla Picassa i Pierre-Augustea Renoira otvorio je načelnik Policijske uprave požeško-slavonske Željko Grgić.

On je istaknuo da ova izložba koja na prvi mah oduzima dah ipak govori o organiziranom međunarodnom kriminalu, osobama koje radi svoje zarade rade teška kaznena djela. Zbog toga je još jednom pozvao na opreznost pri kupnji umjetničkih djela.
U glazbenom dijelu programa nastupila je na harmonici Kristinka Vrban te Luka Žiberna koji je otpjevao pjesmu Cola Portera. Nazočne posjetitelje kroz program je vodila Dijana Klarić.