Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 03 Veljača 2020 10:00

Održana Noć muzeja 2020. u požeškom muzeju

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA - Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji s brojnim muzejima i drugim institucijama ove je godine organiziralo petnaestu po redu Noć muzeja. Gradski muzej Požega i ove se godine pridružio obilježavanju koje se provodi pod temom “Velike obljetnice hrvatskih muzeja”. Podsjetimo, požeški muzej proslavio je prije nešto više od mjesec dana svoj 96. rođendan, što je u svakom slučaju bio velik razlog za slavlje brojnim Požežanima koji su se odazvali ovoj manifestaciji.

- Mi smo ušli u svoju 96. obljetnicu i polako se bližimo stotoj. Ponosimo se što smo najstariji gradski muzej na području istočne Hrvatske. Ovom prilikom želimo još jednom istaknuti važnost i značaj našeg muzeja u očuvanju i prezentaciji kulturne baštine te se zahvaliti svim pojedincima i ustanovama koji su nam pomogli u realizaciji naših prošlogodišnjih programa. – rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Požega Mirela Pavličić Hein.

Prošle godine Gradski muzej Požega imao je čak tri svoje autorske izložbe u Požegi, a tijekom godine održan je niz predavanja, radionica za učenike osnovnih i srednjih škola, obilježen je Međunarodni dan muzeja, a uz to marljivi muzejski djelatnici radili su i na terenu te skupljali građu koju su potom obrađivali i inventirali.

Vrijedne muzealce, ali i sugrađane koji su došli uživati u najdužoj muzejskoj noći pozdravio je požeški gradonačelnik Darko Puljašić podsjećajući na višemilijunski projekt “Požeške bolte” koji donosi rekonstrukciju prostora i novo doba ovoj renomiranoj kulturnoj ustanovi.

- Puno nas je večeras ovdje – ravnateljica i ja zbog toga smo vrlo ponosni. Drago mi je da su Požežani otkrili vrijedne sadržaje koje nudi njihov muzej i stoga s velikim zadovoljstvom mogu ponoviti i ono što dugo najavljujemo, a to je potpuna rekonstrukcija našeg muzeja. Konačno smo pred potpisivanjem ugovora, dobili smo novce i nadamo se da ćemo u idućih dvije do tri godine oplemeniti ovaj prostor te da će i prije 100-tog rođendana požeški muzej zablistati onom snagom i s onim uvjetima kakve ova vrijedna ustanova s dragocjenom građom i misijom i zaslužuje. - rekao je gradonačelnik Puljašić.

Okosnica ovogodišnje Noći muzeja bila je izložba “Barun Trenk, novo lice legende”. Kako je barun Trenk poznat kao kultni ratnik i vrsni mačevalac, u suradnji s mačevalačkim klubom “Dmitar Zvonimir” iz Osijeka prezentirano je upravo mačevanje kao sportska i borilačka vještinu, a kao podsjetnik na priču o barunovom “zarobljavanju” vrijedne šahovske garniture tijekom rata s Prusima, u suradnji sa šahovskim klubom “Vina Markota” iz Pleternice održan je revijalni šahovski turnir Barun Trenk. Za one najmlađe održana je radionica „U trenkovoj kapi“ koju je vodila Sanja Mišić, učiteljica likovne kulture.

Galerija slika