Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 26 Veljača 2020 09:39

Predstavljena knjiga "Feldmaršal Svetozar Borojević" u požeškoj vojarni 123. brigade HV

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEGA - U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Požegi te uz pomoć požeške Vojarne 123. brigade 21. veljače u sklopu Dana matice hrvatske u Požegi održano je predstavljanje knjige Danijela Tatića "Feldmaršal Svetozar Borojević" koja govori o prešućenom velikanu hrvatske povijesti.

Na početku je u požeškoj vojarni sve nazočne pozdravila Ljiljana Marić, predsjednica požeškog ogranka MH istaknuvši da je to pravo mjesto za predstavljanje ovakve knjige. Zahvalila je pukovniku Mati Tomaševiću, zapovjedniku požeške Vojarne i Ministarstvu obrane što su omogućili da se ovaj Matičin događaj po prvi puta organizira u njihovim prostorima. Nazočnima se zatim obratio i pukovnik Mato Tomašević pozdravljajući ovu inicijativu.

Zvonimir Despot, direktor nakladničke kuće Despot Infinitus koja je izdala knjigu istaknuo je da je Borojević bio najveći vojskovođa u povijesti Hrvata, a uz to bio je i jedini feldmaršal austrougarske vojske u povijesti, od njih 17 ( pet ih je bilo počasnih), koji je bio slavenskog porijekla.

O knjizi je govorio i Filip Katanić, dobar poznavatelj povijesti Prvoga svjetskog rata istaknuvši da ona govori ne samo o njemu kao vojniku nego i o njemu kao čovjeku. Borojević je kao zapovjednik sočanske bojišnice više od tri godine držao deset puta nadmoćniju talijansku vojsku na bojišnici dugoj 80 kilometara. - Borojevića možemo promatrati ne samo kao velikana nego i kao inovatora i velikog vojnog znalca koji je u svakom slučaju nezasluženo ostao zaboravljen i zbog toga je ova knjiga iznimno važna za hrvatsku povijest.

Sam autor Danijel Tatić je istaknuo da postignuće Borojevića, koji je od graničarskog dječaka došao do najviše vojne funkcije je impresivno. - Borojević je prije svega bio dobar časnik, a razliku između dobrog i lošeg časnika čini njegov odnos prema običnom vojniku. Kada je došao na sočansku bojišnicu rekao je da su svi isti i čak je zabranio nošenje ordena. Od svojih časnika tražio je samo ono što je i sam mogao napraviti - istaknuo je Tatić.

Galerija slika