Srijeda, 01 Veljača 2012 13:35

Priredili tradicijska jela Požeštine

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)
GRADSKI MUZEJ POŽEGA SUDJELOVAO U NOĆI MUZEJA  -

POŽEGA – U ovogodišnju manifestaciju Noć muzeja koja se provodila na cijelom području Hrvatske u kojoj je sudjelovalo više od 100 muzeja, uključio se i Gradski muzej Požega sa nizom događanja. Za ovogodišnju Noć muzeja u izložbenim dvoranama posjetiteljima su ponudili izložbu terenskih fotografija i multimedijalnu prezentaciju s romantične šetnje požeškim dvorištima i sokacima sela Požeštine. Kroz fotografije su nam dali prikaz tradicijskih jela, a stvarni miris i okus mogli smo osjetiti u degustacijama jela i pića koja su se pripravljala na ovom prostoru u prošlom stoljeću. Tako smo mogli kušati med od repe, kruške miholjače u turšiji, glivajna kuhanog vina, čaj od višnjevih grančica, kolače iz starih požeških kuharica, pijance, požeške pogačice s kajmakom, požeške fakine ili gatrice, čvarnjače i salenjake, ali i domaćeg kruha s masti i čvarke i kobasice od domaće, autohtone crne slavonske svinje.
P1283874Ovu gastronomsku priču otvorio je požeški gradonačelnik Zdravko Ronko, te pozvao građane da sudjeluju u stvaranju novog bloga o tradicijskoj prehrani Požege i Požeštine svojim prilozima, receptima i savjetima na www.gmp.hr/blog koji je ujedno postao aktivan od ove izložbe. Upravo blog će pomoći da se ovo bakino blago sačuva, istakla je muzejska savjetnica Maja Žebčević Matić, predstavljajući ga.
Muzejski prostor oživljen je i scenskim prikazima svakodnevnog života građanskih i seoskih obitelji požeškog kraja koji su vrlo uspješno izveli Ines Bojanić i glumci amateri, Alen Kopunović Legetin i članovi HKUD Vijenac i GKUD Požega. Predstave o životu građanskih obitelji Požege, posebno muški razgovori i aktivnosti, a posebno ženski razgovori nisu izvođene na pozornici nego među posjetiteljima, što je dalo još jedan dio toplog, kućnog miljea, koji je ostao iza nas. P1283886