Četvrtak, 17 Travanj 2014 14:46

Požeška gradska knjižnica i čitaonica najavljuje Noć knjige 2014.

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

POŽEGA - Noć knjige je nacionalna manifestacija koja se obilježava 23. travnja uz Svjetski dan knjige i autorskih prava, a ima za cilj afirmaciju ljubavi prema knjizi i čitanju te promicanje. Gradska knjižnica i čitaonica u Požegi priključuje se mnogim knjižnica diljem Hrvatske u obilježavanju Noći knjige bogatim programom u kojem sudjeluju svi njeni odjeli, a u kojemu se mogu pronaći zanimljivi i korisni sadržaji za sve dobne skupine, najavila je na tiskovnoj konferenciji ravnateljica Aleksandra Pavlović. 

 - Na Dječjem odjelu program počinje glazbenom pričaonicom koja počinje u 18:15 sati, a najmlađi će se gosti knjižnice (predškolci) upoznati s pričama „Vilinjska svirala“ i „Pošla koka u dućan“ kroz glazbu i igru. Potom će Dječji odjel ugostiti poznatog književnika Želimira Hercigonju s kojim će posjetitelji razgovarati ponajviše o njegovom poznatom djelu Tajni leksikon. Druženje s piscem počinje u 20:00 sati. Želite li se okušati u partiji šaha imat ćete priliku tijekom cijele Noći knjige na Dječjem odjelu gdje će vas čekati članovi Šahovskog kluba iz Požege – rekla je knjižničarka Martina Hamzić. 

- Kratka priča, duga noć – naziv je programa u Noći knjige na Odjelu za odrasle. Uz promociju zbirke kratkih priča iz natječaja tjednika Kronika požeško-slavonska koja počinje u 20.00 sati na svaki će se puni sat (21:00, 22:00, 23:00) čitati nagrađene kratke priče što će biti popraćeno nastupom stand up komičara Zvonka Kožića. Program je obogaćen nagradnom igrom u kojoj će se moći osvojiti lijepe nagrade – najavila je voditeljica programa na Odjelu za odrasle Mirjana Franculić.
- Glazbeni odjel ove je godine u znaku filma, plesa i Charlija Chaplina. Nakon premijere filma Zagonetni dječak u 18:30 sati koji je namijenjen učenicima osnovnih škola u 21.15 počinje program obilježavanja 125. godišnjice rođenja Charlija Chaplina kroz izbor najuvjerljivijeg Charlija. Pozivamo vas da se obučete kao on, hodate kao on, gestikulirate kao on, a najuspješnijeg među vama nagradit ćemo vrijednom nagradom – istakla je Ivana Miličević, voditeljica Glazbenog odjela.
Aktivnost na Studijskom odjelu knjižnica je posvetila studentima. Od 18.00 do 20.00 sati održava se edukativna radionica Pronađi literaturu!
- Skitnje s Peićem – naziv je programa koji počinje u 20.30 u Čitaonici. Akademik Dubravko Jelčić govorit će o osobnom prijateljevanju s Matkom Peićem. Uz to posjetitelji će moći pratiti i dokumentarne video zapise o životu jednog od najpoznatijih Požežana, a uz sve to održat će se i promocija Radova br. 3 Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU Požega – najavljuje voditeljica programa, knjižničarka Jasenka Bešlić.
U Noći knjige Gradska knjižnica ima akciju Opraštamo zakasninu za svaku zaboravljenu knjigu te nudi sniženu cijenu upisa u periodu od 18.00 do 20.00 sati, tako da oni koji dođu u to vrijeme u knjižnicu godišnju članarinu će platiti 50,00 kuna.
- Kad u Noći knjige krenete prema knjižnici možete ponijeti knjigu koju želite darovati nekome drugome i tako sudjelovati u sajmu „Mi darujemo vama, vi jedni drugima“ koji će se tradicionalno održati ispred Gradske knjižnice. Naravno, na sajmu ćete pronaći knjigu i za sebe – poručila je ravnateljica Aleksandra Pavlović.