Ponedjeljak, 21 Travanj 2014 11:00

40. festival tamburaških pjesama u Kaptolu

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

Osamnaest novih pjesama na „Zlatnom glasu zlatne doline“

 KAPTOL - Nakon provedenog javnog natječaja među četrdesetak pristiglih pjesama odabrane su najbolje i njihovi izvođači za jubilarni 40. Festival tamburaških pjesama „Zlatni glas zlatne doline 2014“, koji će se održati 16. svibnja u Kaptolu. Na ovogodišnjem festivalu izvest će se 18 novih pjesama, a izvođači sedam skladbi su solisti i solistice uz pratnju požeškog tamburaškog sastava „Bekrije“, dok će ostalih 11 pjesama izvesti tamburaški sastavi s područja kontinentalne Hrvatske.
Kako je poznato, unazad četiri godine na ovom festivalu izvode se nove još neizvođene, nesnimljene i neemitirane pjesme kojima su autori brojni domaći skladatelji i tekstopisci kao što su Davor Totović, Marko Tomasović, Ivica Divjak, Đurđa Habel, Drago Pecek, Dario Balekić, Krunoslav Dražić, Jasenko Ivanetić, Robert Vojvodić, Alen Mozer i drugi. Sve pjesme će biti objavljene prije održavanja priredbe na festivalskom albumu.
 - Među izvođačima su nova imena kao što su dvije mlade debitantice iz Đakova i Podvinja, zatim Zlatko Deveničar iz Bedekovčine, tamburaši „Ciraki“ iz Požege, „Tamburgeri“ iz Zagreba i „Dimmos“ iz Pakraca, te ženska pjevačka skupina „Certissa“ iz Đakova. Po prvi puta su na ovom festivalu vrsni osječki tamburaši „Fijaker“ i  Podravac Dragan Vlajinić poznat po pjesmi „Konji gizdavi“, a tu su i ovdje dobro znana imena među kojima su Martina Barač, Ivica Divjak, Stjepan Japarić, Monika Jurić, ženski tamburaški sastav „Kćeri ravnice“, „Žute dunje“, „Panonija band“, Srećko Tadić i drugi- ističe koordinator glazbenog programa Jelenko Topić.
Odlukom stručnog suda festivala bit će nagrađene tri najbolje izvedbe i njihovi izvođači, te isto toliko glasovima više od 300 posjetitelja u dvorani Društvenog doma u Kaptolu.
Gost  večeri je „Fijaker“ iz Osijeka, a snimku festivala, kao i prošle godine višekratno će u svojim programima emitirati medijski pokrovitelji Poljoprivredna TV iz Požege i Vinkovačka televizija. Uz njih medijski pokrovitelj festivala je i tjednik "Kronika Požeško-slavonska".     /T/