Nedjelja, 07 Rujan 2014 11:24

Zlatne žice Slavonije donose nove tamburaške hitove

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

ZAVRŠIO OVOGODIŠNJI FESTIVAL FESTIVALA „AUREA FEST POŽEGA 2104.“ -

POŽEGA – Ovogodišnja nova koncepcija pod zajedničkim imenom Aurea fest Požega 2014. donijela je sedam dana i sedam festivala koji su se održavali na požeškim ulicama i trgovima. Po prvi puta festival se raspršio po cijelom gradu, a festivalski šušur zahvatio je cijeli grad. Sedam dana pjesme, plesa, tambure i vina odlično su prihvatili Požežani a i njihovi brojni gosti te u velikom broju posjećivali sve manifestacije na tri lokacije u gradu Požegi.

Sve je počelo još u ponedjeljak 01. rujna Festivalom običaja, nastavilo se Festivalom mode i nakita, Festivalom uličnih svirača i mađioničara, Festivalom plesa, Festivalom DJ-a i MC-a, a kroz sve dane održavao se na nekoliko lokacija i Festival vina i gastronomije, sa zanimljivim natjecanjima namijenjenim posjetiteljima, od nadkuhavanja, gdje su se natjecale poznate ličnosti iz političkog, gospodarskog i estradnog miljea, te natjecanje za Ej Ti Pij listu, u kojoj su mnogi pokazali svoju brzinu pijenja vina, ali i talent prepoznavanja vina te vinsko znanje.

Festival popularne glazbe

Kruna sedmodnevnog festivala svakako su bile zadnje dvije glazbene večeri, od kojih je ona u petak donijela niz budućih uspješnica popularne glazbe. Zaista veliki broj okupljene publike nije rastjerala ni kiša koja se u nekoliko navrata nadvila nad veliku otvorenu pozornicu u sredini Trga sv. Trojstva, koja se po prvi puta publici okrenula na sve četiri strane svijeta i omogućila praćenje festivala iz svih uglova. Dojam više sudjelovanja u samom festivalu doprinijela su svakako i četiri video zida na kojemu su se mogla pratiti sva događanja na pozornici.

Na pozornici smo tako vidjeli Prvu Ligu s pjesmom „Samo ti“, Dražena Čuturića i „Vilu Slavonsku“, Marka Musila i „Pitam se“, Željka barbu s pjesmom „Bijeli jorgovan“, Antoniju Šolu i Tamburaški sastav Barabe s pjesmom „Tvoja baraba“ Trio gušte s pjesmom „Jube“, Zdravka Škendera s pjesmom Tvoje suze. Poseban doček posebno mlađe publike doživjeli su Ivan Zak koji je pjevao pjesmu „Duguješ mi ljeto“, Alen Islamović s pjesmom „Sve mi ide“ za koji mnogi tvrde da će biti hit ovogodišnje Požege, te Igor Delač s odličnom pjesmom „Ukrala je moje poljupce“. Večer je završio Miroslav Škoro, vrlo česti gost na požeškim festivalima s pjesmom „Fenjeri“. Škoro je čestitao organizatorima na tome što su uspjeli održati toliko dugom godina festival, staviti tamburicu u prvi plan i postati sjedište tamburaške glazbe, ali i uspješni rasadnik mladih i novih snaga tamburaške glazbe.

Zlatne žice Slavonije

Mnoge tamburaške uspješnice krenule su na svoj put uspjeha najčešće sa posljednje večeri tamburaške glazbe Zlatne žice Slavonije koju je ove godine pratilo desetak tisuća posjetitelja. I ove večeri mogli smo čuti dvadeset i jednu izvrsnu tamburašku skladbu, vrsnih izvođača i najpoznatijih imena tamburaške glazbe. Večer su otvorili poznati tamburaši Zlatne požeške doline istoimenog naziva TS Zlatna dolina s pjesmom „Sve su cure kao med“, a nastavili Tajana Lončarić i Arteški bunari s pjesmom „Riječi ljubavi“. Slavonski vez je pjevao „Ja volim tamburicu“, a Vlado Bašić „Dobar čardaš“. TS Patria je izvela pjesmu „Svatko svojim putem“ a Lyra je otpjevala „Dušu ponosnu“.

Nakon nekoliko godina na požešku pozornicu se vratila Renata Kos koja je otpjevala pjesmu „Zlato moje“ za koju je tekst napisala Đurđa Habel, već niz godina uspješan tekstopisac požeških festivala. – Ponosna sam što sam uspjela napisati ovu pjesmu za krapinjanku Renatu Kos, koja ima izuzetan glas. Ovaj tekst sam napisala još davno prije i mislim da će se mnogi slušatelji prepoznati u njemu. Zadovoljna sam što se Aleksandar Homoky odmah prihvatio i uglazbio moj tekst, te aranžman zajedno s Željkom Nikolinom jer su prepoznali ono što je u mom životu. Zahvaljujući toj postavi i Zlatnoj dolini koji su odlično pratili Renatu u izvedbi dobili smo savršen spoj – istakla je Đurđa Habel.

 

Zadovoljna je svakako bila i povratnica na festival Renata Kos. IMG 7763– Sretna sam što sam ovdje uz rame najpoznatijih i renomiranih izvođača i autora, jer sam ja u ovom tamburaškom svijetu samo mala kap. Pjesma je ljubavne tematike. Svi mi čeznemo za tom iskrenom i bezuvjetnom ljubavi, ali nekima su te ljubavi suđene a nekima nisu. Pjesma je posvećena onim ljubavnicima koji čeznu jedni za drugim, koji čeznu za onim trenutkom susreta, jednim pogledom, jednim trenutkom, makar i uz kavu, da mogu reći „zlato moje“.

Mladi tamburaški sastav Od srca do srca izveo je pjesmu „Ti si dio moga raja“ te zaslužio i svoj prvi ugovor s izdavačkom kućom Menart, koji je potpisan u ozračju festivala i dobrog uspjeha kojim su krenuli ovi mladi tamburaši. Tamburaški sastav Posegana već niz godina žari i pali požeškom glazbenom scenom, a i ove godine izveli su odličnu pjesmu „Znaš li da te volim“, a posebno iznenađenje su bile cure iz Koprivnice, TS Cure iz centra s pjesmom „Da ne vidiš kako plačem“ te stale uz bok do sada jedinim tamburašicama koje su imale veći uspjeh i zadržale se godinama na glazbenoj sceni, TS Garavuše koje su ovaj puta izvele pjesmu „Nećemo zauvijek biti mladi“. Njih nekoliko godina nije bilo na požeškom festivalu, što svakako možemo pripisati ne njima jer su za to vrijeme imale dosta hitova i video spotova, nego organizatorima prijašnjih godina koji su ih neopravdano izostavljali.IMG 7753

Foto: mlade koprivničanke TS Cure iz centra

 

Bili su tu i Prijatelji s pjesmom „Kad sam je ljubio prvi puta“, Dike s pjesmom „Sve češće dođe“ te Begini i Ivan Zak kao tekstopisac s pjesmom „Kome da se žalim“.

Naravno da su glavni bardi tamburaške glazbe i nezaobilazna imena požeškog festivala došla na kraju, a to je svakako Boris Ćiro Gašparac Požeški koji je otpjevao pjesmu „Starim, starim dušo moja“, Šima Jovanovac s pjesmom „Boli me“, tamburaški sastav koji je stasao s požeškim festivalom i traje sve njegove godine u neovisnoj hrvatskoj TS Gazde s pjesmom „Samo tebe ljubim“ . – Mi se nekako poistovjećujemo s ovim festivalom, jer od njega smo nekako potekli, a na njemu smo otpjevali i neke naše najveće hitove. Na neki način Gazde i požeški festival međusobno su prožeti, a naučili smo i postali već i pravi degustatori ovdašnjih vina. Vrlo često i vrlo rado ovdje navraćamo jer nam ovdje nije nikada dosadno – kaže frontmen Marko. Naravno da je uvijek prisutan i Miroslav Škoro, ovaj puta s pjesmom „Sokak bez imena“ za koju je sam napisao tekst. Požeški tamburaški festival nezamisliv je i bez Slavonskih lola koji su ove godine izveli pjesmu „Taki, vaki, naki“ te Slavonski dukati s pjesmom „Fora Tandora“ poznatog rukopisa Ivice Gruje Iće i prepoznatljivim glasom „snaše“ Marije Pavković.

Festival koreografiranog plesa

Sve završava onako kako je počelo, slavonskom pjesmom i plesom od nekada, koja je vrhunac i točka na „i“ sedmodnevnog Aurea festa. Desetak folklornih društava iz cijele hrvatske izvele su svoje živopisne pjesme i plesove, prikazujući dio narodnog blaga, običaja i baštine svoga kraja. Sve je završilo izborom najgizdavije Šokice. Uz zajedničku pjesmu „Slavonijo najljepša si ti“ koji su izveli svi sudionici, spuštene su festivalske zastave, a požeški gradonačelnik Vedran Neferović, pozvao je autore i izvođače da se sa svojim djelima prijave na Aurea fest Požega 2015. za koji je natječaj otvoren.