Srijeda, 10 Rujan 2014 10:16

„Lijepom našom“ po drugi puta iz Pleternice

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

SNIMANE DVIJE NOVE EPIZODE ZABAVNO-GLAZBENOG SPEKTAKLA HTV  -

 

PLETERNICA – Po drugi puta grad Pleternica bila je izvrsnim domaćinom, istakao je voditelj Branko Uvodić cijeloj ekipi zabavno glazbenog spektakla HTV-a „Lijepom našom“ prilikom snimanja dvije nove epizode, ove jedne od najgledanijih emisija naše državne televizije. I ovaj puta osim domaćih kulturno-umjetničkih društava i zavičajnih skupina na pozornici u velikoj Školsko-sportskoj dvorani Osnovne škole Fra Kaje Adžića mnogobrojni posjetitelji mogli su čuti i vidjeti izvođače najvećih uspješnica hrvatske zabavne i tamburaške glazbe.
Sve je započelo s domaćim snagama, a uz KUD Orljava iz Pleternice i KUD Zagrađe iz Zagrađe pjevala je i pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, koja je gledateljima predstavila i svoj grad, nekada i danas, a za voditelja serijala priredila i jednu Slavonsku korpu s domaćim delicijama. Nastavile su domaće snage, Češka beseda iz Kaptola, KUD „Šijaci“ iz Biškupaca, Zavičajna udruga „Rama“ iz Pleternice, mlade tamburašice „Kćeri ravnice“, Branko Polić i glazbena skupina Stravijana.
Drugi blok nastavio je sa glazbenim snagama Požeštine pa smo tako na pozornici vidjeli Veličke legende sa skladbom „Umireš li Slavonijo moja“, požeški tamburaški sastav Bisernica s pjesmom „Idem, idem ej ti živote“, Bekrije s pjesmom „Garavušo garava“, najpoznatije tamburašice Garavuše s pjesmom „Nećemo zauvijek biti mladi“ izvedenu na prošlotjednom požeškom festivalu, TS Zlatna dolina s pjesmom „Sve su cure kao med“ koji su pratili i legendarnog Požežanina, Borisa Ćiru Gašparca Požeškog, koji je otpjevao dvije skladbe „Starim, starim dušo moja“ i svojevrsnu slavonsku himnu „Pjevat će Slavonija“. Sve poznatiji požeški sastav Posegana izveo je skladbu „Doživotno tvoj“.
Slijedeći blok prepuna sportska dvorana vidjela je naše poznate pjevače i interpretatore tamburaške glazbe iz ostalog dijela Hrvatske i BiH. Tatjana Lončarić je uz tamburaše Arteškog bunara izvela pjesmu „Riječ ljubavi“, Željko Barba izveo je pjesmu „Bijeli jorgovan“ uz pratnju TS Posegana koji su pratili i Maju Šuput u izvođenju vesele pjesme „Svatovska“. Slavonski dukati uz svoju snašu Mariju Pavković otpjevali su „Moj garavi gotovo je“ i novu skladbu s požeškog festivala „Fora tandora“. Najpoznatiji brodski tamburaši Berde band izveli su također dvije skladbe „Moj nevene“ i „Potpuri“. Već poznat kao pjevač u Požeško-slavonskoj županiji ali i šire, u narodnoj šokačkoj nošnji zapjevao je i župan Alojz Tomašević pjesmu „Duša bećarska“ od Slavonskih lola, te uz pljesak pridobio i publiku za pjesmu.
Pleterničkoj publici predstavila se i poznata kraljica sevdaha Hanka Paldum koja je otpjevala pjesmu „Zlatne žice“. – Uvijek se rado odazivam na poziv Branka Uvodića u ovu prekrasnu emisiju „Lijepom našom“ koja na najljepši način čuva sve tradicije i ljepote hrvatske i čast mi je učestvovati u toj emisiji. Ja sa svojom interpretacijom na neki način spajam Bosnu s Hrvatskom, sa sevdalinkom i sa nekim pjesmama koje su i u hrvatskoj hit, kao „Što svaka žena sanja“, „Zelene oči“ a i ova nova „Zlatne žice“. Kada sam dolazila danas i skrenula prema Pleternici oduševio me ovaj prelijepi pejzaž, ovi predjeli toliko pitomi, zeleni i bliski srcu. Ja volim Slavoniju i volim pjevati u Slavoniji, jer moj otac je svirao i pravio tambure, i pjevao slavonske bećarce. To sam od njega prvog čula – rekla je Hanka, koja je sada u potrazi za jednom od tih tambura koje je izradio njen otac Mujo Paldum, ako ima još koja u životu.
Njoj se pridružio i Kemal Monteno, koji se nije mogao sjetiti kada je gostovao u Požeštini, jer to je bilo jako davno, a pjeva kaže od 1970. godine, sa svojom skladbom „Jedne noći u decembru“. Kemal i Hanka zajedno su otpjevali i duet „Sofra“.
Brzo su uspjeli prebaciti na slavonski štih poznate Slavonske lole sa svojom skladbom „Taki, vaki, naki“, najnovije sa Zlatnih žica Slavonije, i svojom uspješnicom „Prijatelju nije lako“, a nastavila je TS Lyra s pjesmom „Duša ponosna“ koja je pratila i Ceciliju za pjesmu „Dika mornar“, također najnovija s večeri Popularne glazbe požeškog festivala. Miroslav Škoro je uz dobru pjesmu pokazao i da je dobar zabavljač, jer je publiku zabavio i s nekoliko slavonskih viceva. Uz pratnju Lyre izveo je „Sokak bez imena“ također najnoviju s požeškog festivala,te duet s Majom Šuput „Tajna najveća“. Škoro je vodio i posljednju zajedničku pjesmu koju su otpjevali svi učesnici „Otvor ženo kapiju“.
Prvu epizodu „Lijepe naše“ iz Pleternice gledatelji 1. programa HTV-a mogu pogledati krajem rujna.