Ispiši ovu stranicu
Petak, 09 Ožujak 2012 10:50

Čuvari bogate folklorne tradicije

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

KULTURNO UMJETNIČKO DRUŠTVO POLJADIJA IZ GRABARJA  -

GRABARJE - Zahvaljujući marljivom i predanom radu ali i potpori mnogih, članovi Kulturno umjetničkog društva „Poljadija“ iz Grabarja, prošle su godine imali čak 34 nastupa. Istaknuo je to na godišnjoj skupštini tajnik društva Josip Silović dodajući kako su folkloraši lani raspolagali s gotovo 60 tisuća kuna od čega su trećinu iznosa bile donacije ali i vlastiti prihodi, kroz organiziranje različitih priredbi.

Slične aktivnosti Grabarčani planiraju i ove godine s tim da očekuju veću potporu grada Kutjeva. Članovi društva prema riječima predsjednika Ivice Ribičića i nadalje će raditi na očuvanju tradicije i običaja a prioritet će im i dalje biti organiziranje tradicionalne smotre  „Poljadija u srcu“ u sklopu koje prezentiraju izvorne običaje.

P3046230- Već punih 12 godina kroz ovo društvo njegujemo izvorni folklor. Radimo u tri sekcije i to onu za odrasle, dječju i tamburašku. Okupljamo stotinjak članova od kojih je 60-ak aktivno. Nastupamo uglavnom u kontinentalnom dijelu Hrvatske jer za duža i dalja putovanja nemamo novca. Kako njegujemo izvorni folklor i ove ćemo godine imati nekoliko zanimljivih radionica u sklopu kojih ćemo  obrađivati folklornu baštinu i običaje svoga kraja - rekao je predsjednik društva Ivica Ribičić podsjećajući kako su lani na svojoj smotri prezentirali što se sve i kako radilo od šljiva, a prezentirali su pečenje rakije, kuhanje pekmeza, izradu kolača i slastica od šljiva i dr.

Kulturno umjetničko društvo "Poljadija" iz Grabarja doznajemo dalje i ove će godine imati nekoliko zanimljivih radionica u sklopu kojih će obrađivati folklornu baštinu i običaje svoga kraja.

Kako je godišnja skupština bila prigoda da se analizira rad ali i usvoje planovi za ovu godinu mnogobrojni su gosti, članovi drugih udruga i društava ovom vrijednom i marljivom društvu da u svojem naumu i uspije. Na godišnjoj skupštini nisu bili zaboravljeni ni oni koji su dali velik doprinos radu i očuvanju tradicije te su i njima bili urečeni prigodni pokloni. Društvo se zahvalilo i tjedniku Kronika koji društvo prati kroz njihove aktivnosti tijekom godine. (V.Re.)