Ponedjeljak, 17 Studeni 2014 10:47

Najljepši stol uredili Grabarčani a najbolje čvarke prave Alilovčani

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

VELIKI USPJEH PRVIH ETNO SUSRETA POŽEŠTINE  -

 VETOVO – Prvi Etno susreti Požeštine u organizaciji tjednika Kronika Požeško-slavonska održani u Turističkom naselju Schon Blick u Vetovu IMG 1969opravdali su u potpunosti njihovo održavanje, brojem učesnika, brojem folklornih i ostalih udruga, brojem manifestacija te velikim brojem posjetitelja. Zaista bogat program manifestacije i natjecanja koja su organizirana upotpunili su cijeli nedjeljni dan, od druge polovice i lijep sunčan dan. Na susrete su uz 15 KUD-ova i 180 folkloraša pristigli članovi Udruge zavičajnih pisaca i slikara Matko Peić koji su održali i likovnu koloniju, Obrtnička škola Požega i učenici tekstilnih razreda koji su postavili etno reviju „Etno-remix“, proizvođači voćnih rakija i likera, domaćih pekmeza, Krčma Zlatni lug, sakupljači starih predmeta i antikviteta, proizvođači etno suvenira i narodnih nošnji, preko 350 sudionika, a na kraju svi su se okušali u spravljanju najboljih čvaraka na 1. Čvarkijadi.

 Sva društva su imala zadatak u dvorani restorana postaviti svečani stol posvećen jednom od blagdana IMG 1998ili starog seoskog običaja, pa smo tako imali i uskrsne i božićne stolove, a najbolji je komisija proglasila stol KUD-a Poljadija Grabarje, koji su na velika tri stola priredili cijelo kolinje, od doručka, ručka do kolinjske večere s obveznim ražnjem koji su ubacivali seoski šaljivđije i bećari. Drugi najljepši stol uredila je KUD Svilenka iz Buka, a treće mjesto Veličani.

U uređenju stola svi su koristili stare predmete iz seoskih i građanskih domaćinstava, a najstariji predmet koji je se našao na svečanom stolu bio je stari mjedeni avan iz 1817. godine, za koji su nagradu dobili članovi KUD-a Požeška dolina. Posebnu nagradu za autohtono staro jelo koje su svi učesnici stavili u sredinu stola bilo je jelo Zavičajne udruge Rama iz Pleternice, „ketke“ koje se spravlja 8 sati, od tučene pšenice i služilo se uoči Badnjaka.

 Veliki interes iskazali su i proizvođači voćnih rakija i likera, pa je na ocjenjivanje pristiglo 52, uzorka, od kojih su najbolje ocijenjeni, voćna rakija Adrijane Bartolović iz Alilovaca, liker Mirte Malčić iz Grabarja. Najbolji domaći pekmez napravila je također IMG 2054Andrijana Bartolović iz KUD-a Tkanica Alilovci. Svojim slovačkim kolačima počastili su sudionike Matice slovačke Kukučin-Kuntarić iz Jakšića.

 Najstariju narodnu nošnju nosila je Blanka Miletić, članica KUD-a Požeška dolina, stariju od 150 godina. „Na nogama imam opanke kaišare, štrikane čarape od pamučnog konca, untorok od rocanca ukrašen čipkom koja je ručno heklana. Krila bijela koja su oplavita plavilom i ukrašena krpama. Zaprega je protkana zlatnom srmom. Oplećak vrlo širokih rukava, po sredini krpan u trokute te prošiven crvenim koncem. Marama tibetka, crna podloga sa crvenim ružama, jedna je od jako rijetkih primjeraka u našoj okolici. na glavi imam poculicu izrađenu vunom a preko podveza sa strane ukrase na drhtalicama. Od nakita imam dukate na plišu oko vrata i u ušima – predstavila je Blanka.

IMG 2168Na sportskim terenima održavala su se natjecanja u starim sportovima, od bacanja kamena s ramena, gađanje lukom i strijelom, trčanje u vreći, gađanje praćkom, bacanje potkova, potezanje mosora, gađanje kozlice i potezanje užeta. Najuspješniji su bili članovi KUD Ivan Goran Kovačić iz Velike, KUD Poljadija iz Grabarja i KUD Tkanica Alilovci, za malo bolji od KUD-ova Orljava iz Pleternice i GKUD Požega. Odličan uspjeh postigli su natjecatelji Hrvatskog KUD-a iz Boke Kotorske koji su bili posebni gosti ove smotre Požeštine.

 Najveću pozornost svih učesnika i posjetitelja izazvalo je natjecanje najljepše opremljene djevojke za udaju, koju su opremala folklorna društva, a lentu najljepše odnijela je Ivana Lovreković, KUD Požeška dolina, koja kao djeveruša ide opremiti svoju drugu za udaju a potajno se nada da će i ona dogodine biti mlada. Prva pratilja bila je Anamarija Mazal KUD Svilenka Buk i druga pratilja Tajana Vidakušić i ZD Rama Pleternica. Djevojke su nagrađene bogatim nagradama brojnih sponzora koji su podržali ove Etno susrete Požeštine.

 Svoju pohvalu cijeloj organizaciji od ideje IMG 2319do završnog slavonskog kola svih učesnika izrekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević koji je i otvorio smotru, te načelnik općine Kaptol Mile Pavičić i požeški dogradonačelnik Darko Puljašić koji su uručili nagrade i priznanja najboljima. – Zadovoljni smo cijelom izvedbom Etno susreta Požeštine, posebno odličnim odzivom svih sudionika koji su već u startu ove susrete okarakterizirali kao najveću etno manifestaciju na ovom području. Veliki entuzijazam i požrtvovnost prikazala su sva folklorna društva, a njihove pohvale organizaciji i obećanje da na slijedeće svakako dolaze, nama su najveće zadovoljstvo. Zahvaljujem na velikoj podršci i potpori Požeško-slavonskoj županiji, TZ županije, gradovima Požegi i Pleternici te općinama jer bez njih sve ovo ne bi mogli učiniti – rekao je Vladimir Protić ispred organizatora, tjednika Kronika koji se pokazao kao dobar organizator niza etno i gastro manifestacija te sajma antikviteta.

IMG 2484Sva folklorna društva okušala su se i na 1. „Čvarkijadi“, a najbolje čvarke spravili su članovi KUD Tkanica Alilovci, drugi po kvaliteti su bili čvarci Požeške doline a treći najveselijih folkloraša iz Velike. Sve na čvarkijadi iznenadio je posebnom tortom od čvaraka kuhar Anđelko ledić iz Krčme Zlatni lug koju su svi kušali kao namaz na domaći kruh Pekare Cerovac. O kvaliteti pravljenih čvaraka dovoljno govori podatak da je svih 50-tak kilograma pojedeno nakon natjecanja, naravno uz kvalitetna vina kutjevačkih vinarija Enjingi, Tandara, Šag i Perak te pleterničke vinarije Markota. Osoblje Restorana Shon Blick taj dan je u ponudi imalo Slavonski meni, sa domaćom juhom, kuhanim mesom i hrenom, sarmom i kuhanim buncekom, pečenim kobasicama i kiselim kupusom koji su svi s radošću blagovali, a cijela redakcija tjednika Kronika posebno im se zahvaljuje na danom prostoru od sportskih i teniskih terena do nove velike dvorane restorana na raspolaganje.

IZBOR NAJLJEPŠE TRADICIJSKI UREĐENOG STOLA
1. KUD Poljadija Grabarje
2. KUD Svilenka Buk
3. KUD I.G.Kovačić Velika
IZBOR NAJBOLJEG AUTOHTONOG JELA
1. KUD ZD Rama Pleternica
2. KUD I.G.Kovačić Velika
3. KUD Orljava Pleternica
IZBOR NAJSTARIJE NARODNE NOŠNJE
1. KUD Požeška dolina – Blanka Miletić
IZBOR NAJSTARIJEG UPORABNOG PREDMETA SEOSKOG DOMAĆINSTVA
1. Avan iz 1817. KUD Požeška dolina
IZBOR NAJLJEPŠE DJEVOJKE ZA UDAJU
1. Ivana Lovreković
2. Anamarija Mazal
3. Tajana Vidakušić
FESTIVAL VOĆNIH RAKIJA, LIKERA I PEKMEZA
1. Rakija – KUD Tkanica Alilovci
2. Liker – Mirta Malčić Grabarje
3. Pekmez – KUD Tkanica Alilovci
SPORTSKI SUSRETI
1. KUD I.G.Kovačić Velika
2. KUD Poljadija Grabarje
3. KUD Tkanica Alilovci
Potezanje užeta 
1. KUD I.G.Kovačić Velika
2. KUD Poljadija Grabarje
Gađanje strijelom 
1. Zlatko Vuković – KUD Požeška dolina
2. Matej Đuretić – KUD Orljava Pleternica
Trčanje u vreći 
1. Slavko Toman – KUD I.G.Kovačić Velika
2. Danijel Tomašević – KUD I.G.Kovačić Velika
Bacanje potkove 
1. Hrvoje Kneis – KUD Poljadija Grabarje
2. Mihael Ribičić - KUD Poljadija Grabarje
Gađanje pračkom
1. Matej Marenjak - KUD Poljadija Grabarje
2. Josip Draguljić – KUD Tkanica Alilovci
Kamena s ramena
1. Ljubomir Gržetić - Boka Kotorska
2. Bernard Gruić - KUD I.G.Kovačić Velika
Potezanje mosora
1. Josip Draguljić - KUD Tkanica Alilovci
2. Adrian Ružić - KUD Požeška dolina
Gađanje kozlice
1. Luka Pejović – Boka Kotorska
2. Ivica Kuburdžić - KUD Tkanica Alilovci
ČVARKIJADA
1. KUD Tkanica Alilovci
2. KUD Požeška dolina
3. KUD I.G.Kovačić Velika

 

Medij

1. Etno susreti Požeštine i 1. Čvarkijada