Nedjelja, 14 Prosinac 2014 11:19

Božićni koncert Ličana i Hrvata iz Mađarske

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

ČAK DVA HUMANITARNA KONCERTA VILE VELEBITA

 POŽEGA – Tradicionalni Božićni koncert Ličkog zavičajnog društva Vila Velebita iz Požege, kojim organizatori uvijek djeluju i humanitarno, ove godine zbog velikog interesa gledatelja pretvorio se u dva koncerta. Kako su sve ulaznice u dvorani Gradskog kazališta za koncert u 19 sati odmah prodane, organizator na čelu s predsjednikom IMG 9497prof. dr. sc. Josipom Fajdićem organizirao je i koncert od 17 sati, te ponovno napunio dvoranu. Onaj humanitarni dio, da se sav prihod namijeni za liječenje vida Gorana Grgića, inače člana Mješovitog pjevačkog zbora Vila Velebita, tako se u potpunosti ispunio i prikupio dostatna sredstva.

 Na svoj Božićni koncert Ličani uvijek dovedu i svoje goste s kojima tijekom godina njihovo Glazbeno društvo ima suradnju, a ovaj puta ugostili su Tamburaški orkestar Hrvata iz Šoprona u Mađarskoj koji su izveli niz tamburaških skladbi na hrvatskom ali i mađarskom jeziku. Osnovani su 70-tih godina prošlog stoljeća i djeluje uspješno cijele vrijeme kao rasadnik vrsnih svirača i glazbenika. Članovi GD Vila Velebita u nekoliko godina osim Hrvatske obišli su i gostovali u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Austriji, Mađarskoj i Poljskoj, a slove kao najozbiljnije organizirano društvo u Požeško-slavonskoj županiji. Osim koncerata i pjevačkog nastupanja organizirali su brojne izložbe likovnih umjetnika i akademskih slikara, te svake godine nekoliko promocija knjiga, posebno s tematikom IMG 9506ličke povijesti i iseljene Like.

 Mješoviti pjevački zbor Vila Velebita pjevao je a' capelo, te uz pratnju Tamburaškog orkestra Glazbene škole Požega, a sve uz ravnanje prof. glazbe Monike Sakač Botički.