Četvrtak, 17 Rujan 2015 16:18

“U potrazi za dijamantnom suzom”

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

PREMIJERA LUTKARSKE PREDSTAVE U POŽEŠKOM KAZALIŠTU - 

POŽEGA – Novu kazališnu sezonu Gradsko kazalište Požega započinje u subotu 19. rujna premijerom lutkarske predstave “U potrazi za dijamantnom suzom”, veselom komedijom koja je namijenjena djeci ali i odraslima.

Predstava je nastala je kao završni rad iz lutkarstva Vanje Jovanovića i Ivana Pokupića na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Njih dvoje potpisuju režiju i tekst, a uz njih igraju Goran Vučko i Požežanka Marijana Matoković. Klasična priča o prijateljstvu i avanturama prijateljstva u kojoj su prijatelji Slaven i Janko, koji je teško bolestan. Prijatelj naravno nastoji pomoći, a recept za uspješnu pomoć ima baba vračara Jaga. Spasonosni recept su dijamantne suze po koje Slaven mora poteći do Azije, susresti se sa opasnim zmajem i proći čitav niz opasnih situacija i dogodovština.

Predstava je pripremljena s ginjol lutkom, koja je dosta zahtjevna, ali za to gledateljima nudi potpunu zabavu. Nije još prepoznata u Hrvatskoj, a dosta predstava ima u Engleskoj i Francuskoj. To je brza predstava živog ritma, a traje 35 minuta. - Predstavu smo pripremali kroz nekoliko mjeseci pod mentorstvom Tamare Kučinović i Maje Lučić. To je jedna tipična ginjolska predstava brzog ritma i vrlo zabavna. Paravan sam po sebi zahtijeva određenu tehniku – držite lutke u zraku na ruci, to je tehnika animacijskih sposobnosti a zbog direktnog kontakta lutke s rukom predstava je vrlo brza, brzi su pokreti. Djeca uvijek vole poslije predstave doći pogledati lutke isprobati ih na rukama pa će to moći i nakon požeške premijere – istakla je Marijana Matoković.

Lutke je izradila Lucija Mitar, također studentica na likovnom odsjeku, a glazbu za predstavu Ervin Lustig koji uživo sam svira na četiri instrumenta, klavir, tamburu, frulu i bubanj.

Tekst/foto: Vladimir Protić