Ispiši ovu stranicu
Utorak, 22 Rujan 2015 10:02

Našu županiju zastupao GKUD Požega

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

JUBILARNE 50. VINKOVAČKE JESENI OKUPILE 82 KUD-a -

VINKOVCI – Zadovoljstvo i čast da predstavljaju Požeško-slavonsku županiju na jubilarnim 50. Vinkovačkim jesenima imalo je i tridesetak članova GKUD Požega. Oni su već u 4 sata ujutro krenuli put Vinkovaca, jer su već u 8 sati trebali biti spremni u kilometarski dugoj koloni svečanog mimohoda koju je sačinjavalo nekoliko tisuća sudionika. Znak za kretanje mimohoda pucnjevima iz kubura dali su članovi Viteškog društva sveti Križ iz Lobora, a u nastavku je 50 gajdaša za 50 godina sviralo koračnicu. Jedan od gajdaša bio je i član KUD Bektež, Duško Bjelić. Nakon toga uslijedio je mimohod duž kojega je 82 KUD-a izvelo pjesme i kola svoga kraja, prikazalo svoju baštinu, a KUD-ovi su došli iz zaista cijele Hrvatske, te BiH, Mađarske i Vojvodine. Cijeli višesatni mimohod i folklorne nastupe na velikoj pozornici u direktnom prijenosu emitirao je HTV. Nakon mimohoda na kraju je uslijedila paradna vožnja 25 svečano ukrašenih konjskih zaprega s dva i više para konja, te 50 lipicanaca i konjanika. Iako je sam početak svečanog mimohoda ugrožavala prijeteća kiša, osim nekoliko kapljica sve je prošlo neometano uz brojne posjetitelje duž staze mimohoda.

Požeški folkloraši Požeško-slavonsku županiju predstavili su i u večernjem nastupu u velikom šatoru, na Državnoj smotri izvornog folklora gdje je nastupilo 19 KUD-ova. Požežani su izveli više minutni mozaik napjeva, kola i šetanih kola, te odličnom koreografijom koja je bez prekida samo prelazila iz teme u temu zaslužili veliki pljesak ne tako brojne publike, jer veći dolazak Vinkovčana i njihovih gostiju ipak je omela večernja kiša. Koreografiju ponosno potpisuje dugogodišnja voditeljica Vesna Kožul, koja od samih početaka požeškog KUD-a uvježbava i priprema nastupe.

GKUD Požega je bio gost KUD-a Zvonko Ban iz Jarmine, koji je u Društvenom domu za Požežane organizirao ručak i druženje. Nakon generalne probe svoga nastupa Požežani su se opustili, te zajedno s jarminskim folklorašima nastavili veselje, pjesmu i ples. Mladim požeškim tamburašima pridružili su se i mladi Jarminčani, te je uz svirku duplih tamburaša postalo još žešće. Samo je obveza daljeg nastupa na Vinkovačkim jesenima završila ovo druženje. Jarminčani su se pokazali kao izvrsni domaćini, njihova gostoljubivost nije imala granica, pa ih je predsjednik požeških folkloraša Slavko Rich pozvao na gostovanje u Požegu i nastavak prijateljstva.

Kako su tek u 21 sat završili svoj nastup povratak u Požegu uslijedio je malo prije ponoći, no požeški folkloraši su to sve izdržali, a na povratku i u autobusu se čula pjesma. Iako je bilo zaista naporno, ljubav prema folkloru je jača i ovi požeški čuvari baštine, kako ih je pohvalio na velikoj pozornici voditelj Branko Uvodić, izdržali su sve sa smiješkom na licu i na zadnjem nastupu. Čestita im i autor ovog teksta koji je također dijelio s njima cijeli put i nastupe na 50. Vinkovačkim jesenima.

 Tekst/foto: Vladimir Protić

Galerija slika