Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/6048
Subota, 26 Rujan 2015 13:16

Jure Karakaš: Vojnokrajiške pripovjetke i Vrpile

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAVIČAJNA UDRUGA VILA VELEBITA POŽEGA PREDSTAVILA NOVE KNJIGE -

POŽEGA – U prostorijama čitaonice Gradske knjižnice Požega održano je predstavljanje novih knjiga Jure Karakaša „Vojnokrajiške pripovjetke“ i „Vrpile“. Organizator predstavljanja je ponovno vrlo aktivna udruga Zavičajna udruga Vila Velebita Požega, čiji je mješoviti pjevački zbor kao uvod u pripovijetke otpjevao nekoliko skladbi.

Knjigu i autora predstavili su prof. dr. sc. Josip Fajdić, predsjednik Vile Velebita Požega, prof. dr. sc. Ante Bežem, prof. dr. sc. Željko Holjevac, a o nastajanju knjige govorio je autor Jure Karakaš. – Opisujem u knjizi vrijeme vojne krajine, vrijeme 18. stoljeća i bune u vojnoj krajini. To je Smiljanska buna i Jelenačka buna. Pripovijetke se zasnivaju na povijesnim činjenicama, javljaju se povijesne ličnosti, malo fikcije. kako sam ja povjesničar sakupljao sam materijal i građu, a onda se sjedne i pripovijetke idu, ove sam napisao za mjesec i pol dana. Lakše mi je bilo što i poznajem taj kraj.

U knjizi je kroz dvije pripovijetke Kubure i Šibe oživljena vojnokrajiška povijest i jednu anegdotu Makičini volovi.

IMG 0769

Tekst/foto: Vladimir Protić