Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/6048
Ponedjeljak, 28 Rujan 2015 13:10

'Depresija je izlječiva bolest'

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

PROMOCIJA KNJIGE „SAMA U TAMI“ POŽEŽANKE VANDE MRŠIĆ-ŠIMIĆ -

ZAGREB - U nazočnosti brojne publike, u KB Vrapče proteklog tjedna, održano je predstavljanje knjige „Sama u tami“, požeške autorice Vande Mršić-Šimić. Specifičnost ove promocije, bila je u tome da je autorica bila pacijent ove Klinike, te je prva takva osoba koja je svoja iskustva prenijela u knjigu. – Liječivši se od depresije, Vanda nam je, svoja proživljavanja ove bolesti pretočila u ovaj priručnik za samopomoć, opisujući bez straha od 'osude' javnosti, svoju tešku borbu s depresijom, iz koje je izašla kao pobjednik. U našoj Klinici održana su brojna predstavljanja različitih knjiga, ali ovo je prvi puta da pacijent napiše knjigu i da je, baš ovdje predstavi… Zato Vandi treba čestitati na hrabrosti i odvažnosti i na odlučnosti, da objavi knjigu ove tematike… Bio sam, prije nekoliko dana, na jednoj promociji, no nije ni približno, bila posjećena, kao ova danas - rekao je prof. dr. sc. Vlado Jukić, ravnatelj KB 'Vrapče', obrativši se uvodnim riječima autorici i nazočnoj publici.

- Nakon niza stresogenih situacija u jednom trenutku svog života, 'slomila' sam se i oboljela od depresije. Depresija je, opaka bolest, i ako se, na vrijeme ne počne liječiti, može završiti i smrtnim ishodom. Kako mi je otac liječnik, 'poslao' me na liječenje u ovu Kliniku, smatrajući da će mi ovdje i pomoći. 'Vrapče' je, oduvijek' sinonim za 'ludnicu', i bilo mi je strašno što sam se našla ovdje, no to se, na kraju, pokazao, kao najbolji izbor… U ovoj bolnici, pronašla sam svjetlo na kraju tunela, adekvatno sam liječena i bila u programu radne terapije, a o 'ludnici' nema niti govora… Imala sam osobitu sreću. što me liječio mladi liječnik dr.Goran Jurcan, kojem mogu zahvaliti što sam ponovno 'među živima' i što me opet veseli život, i što sam opet ona 'stara' Vanda… Ovdje sam, napokon, dobila učinkoviti lijek za svoju bolest, a dr.Jurcanu, bit ću zahvalna cijeli život… 'Vrapče' je samo još jedna bolnica, kao i sve ostale… Ni traga scenama iz kultnog filma 'Let iznad kukavičjeg gnijezda' ili scena iz Vrdoljakovih 'Glembajevih' gdje Leone Glembaj, završava u 'žutoj zgradi' potpuno pomračena uma - naglasila je autorica knjige 'Sama u tami', obraćajući se prisutnim posjetiteljima.

- Vandu sam upoznao kada je došla u bolnicu, u stanju jake depresije. Počeli smo liječenje, medikamentima i razgovorima, i vrlo brzo, vidjeli su se rezultati našeg obostranog truda. Kako smo od nedavno i u psihoterapijskom odnosu, ideja da svoja iskustva podijeli s ostalim ljudima u obliku pisane riječi, svidjela mi se, te sam joj cijelo vrijeme bio podrška, pomagao joj svojim stručnim savjetim, mada smo se često znali i posvađati - rekao je dr.Goran Jurcan, Vandin liječnik.

Glumica požeških korijena, Antonija Stanišić-Šperanda pročitala je Križni put dr.Tomislava Ivančića, koji je Vandi pomagao u njenim najtežim trenucima bolesti. Zatim je pročitala i odlomak iz knjige „2011-godina koju želim izbrisati iz svog života“, koji je nakon što je pročitan, dobio veliki aplauz prisutnih. - Ovo mi je jedna od najljepših promocija na kojoj sam bila, a kao glumicu, vrlo me često pozivaju na razna događanja, promocije, domjenke. Vandi, od sveg srca čestitam na hrabrosti i odvažnosti, što se odlučila na ovakav korak, napisavši knjigu koja će, vjerujem pomoći mnogima koji su bolovali, boluju ili će tek oboljeti od depresije… Jer, depresija se može dogoditi svakom od nas - naglasila je A. Stanišić-Šperanda na kraju promocije.

Knjiga se može kupiti na Web knjižari nakladnika 'Redak', te osobno kod autorice.