Subota, 21 Travanj 2012 18:11

Prvo hrvatsko pjevačko društvo «Zora» u Požegi

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

LIČKO ZAVIČAJNO DRUŠTVO «VILA VELEBITA»  -

POŽEGA - Ličko zavičajno društvo „Vila Velebita“ u Požegi, osnovano s ciljem promicanja kulturno povijesnog naasljeđa najvećim dijelom kroz lički folklor, ugostilo je Prvo hrvatsko pjevačko družtvo „Zora“ iz Karlovca u petak, 20. travnja, kroz zajednički koncert i druženje u Vatrogasnom domu.

PHPD „Zora“ osnovano je 1858. godine. Proizašlo je iz nužde koja se osjećala u Karlovcu u doba tih teških dana kako bi se pod zaštitom pjesme razbudio narod. Bio je to prvi registrirani pjevački zbor u Hrvatskoj i prvi put je u jednom nazivu upotrebljena riječ Hrvatska. Osamdesetih godina 19. st. pjevačko društvo „Zora“ profiliralo se kao nezaobilazna karlovačka institucija koja je bila nositelj kulturnog života. U svome zlatnom periodu djelovanja tridesetih godina „Zora“ nastupa diljem Europe, a 1937. godine proglašena je najboljim amaterskim zborom Europe. Dolaskom komunističke vlasti 1945. rad PHPD „Zora“ je ukinut te su barjak i kompletna arhiva „Zore“ spaljeni ispred njezine zgrade. Zaslugom karlovačkih domoljuba „Zora“ je ponovno aktivirana 1978. Stvaranjem hrvatske države „Zora“ je zasjala punim sjajem, a trenutno bilježi turneje u Belgiji, Austriji, Italiji, Poljskoj te brojne koncerte u domovini.

- Glazbeno društvo „Vila Velebita“ prakticira više puta godišnje susrete s drugim ansamblima i glazbenim društvima, kao što je naše, iz Hrvatske, ali i izvan naših granica. Sada je došao red i na najstarije pjevačko hrvatsko društvo „Zora“ iz Karlovca. To je društvo koje je staro 154 godine, društvo o koje su se očešali mnogi režimi i režimske mijene, društvo koje je unatoč svemu uspjelo održati svoj glazbeni identitet kroz sve te godine. Ponosan sam što smo ih ugostili jer to je društvo od kojega se nešto može i naučiti – izjavio je predsjednik ličkog zavičajnog društva „Vila Velebita“ prof.dr.sc. Josip Fajdić.

Uz riječi „Glazba nam može pomoći i da nekoga zavolimo!“ prof. dr. sc.Josip Fajdić pozdravio je goste i otvorio koncert i zajedničko druženje.

(R.T.)