Subota, 30 Siječanj 2016 10:12

Ljubavni jadi starih i mladih Požežana uz Muškacone i gitaru

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

GRADSKI MUZEJ POŽEGA ORGANIZIRAO 11. NOĆ MUZEJA 2016. -

POŽEGA – Ovogodišnju Noć muzeja požeški Gradski muzej organizirao je osim u svojim izložbenim prostorijama i na požeškim ulicama i Trgu sv. Trojstva. Sve je započelo u 18 sati pozivom da svi posjetitelji budu poput muzeja „Ljupki čuvari vremena“ tijekom kojega se mogla pogledati postavljena izložba minijatura. Najmlađi sudionici mogli su sudjelovati u radionici izrade minijatura na osnovu sjene profila osoba koje su strpljivo sjedile iza zastora, dok su oni odrasli mogli od članova Udruge zavičajnih slikara, uz malo strpljivosti, dobiti svoj portret u stilu minijature.

Kako je tema ove jedanaeste Noć muzeja bila „Utemeljitelji i reformatori muzeja, požeški Muzej nije zaboravio ni tko mu je prošlih godina pomagao u organizaciji ove manifestacije, te su specijalnim priznanjima nagradili donatore muzeja. Neobično je u svemu bilo to što su zahvalnice uručivali sami posjetitelji muzeja. Zahvalnice su primili OŠ Vilima Korajca, Željko Domazet, Marcel Vuković, Slavko Primus, Tvrtko Jakovina, Mario Kalan, Josip Rosipal, Marica Sliško, Antun Mikulić, Željko Alojz Jaić, prof. dr. sc. Stanimir Vuk-Pavlović, HKUD Vijenac, Karlo Lončar, Goran Šulc, Mira Vitemberg, Tatjana Kostanjević, Nikola Janjatović, Obitelj Diklić, Mladen Tijan, Damir Sviben i obitelj Marinić. Za kraj ovog bloka uslijedilo je kušanje slastica po receptima obitelji Dragutina Lermana, poznatog istraživača i najvećeg požeškog muzejskog donatora. Ponuđeni su bili Muškaconi i Alva šnite koje su pohvalili svi posjetitelji, te brzo ispraznili staklene posude s kolačima.

Uslijedila je od 21,30 neobična šetnja s bakljama po Požegi u „Ljubavnim jadima starih Požežana“, gdje su svi zajedno, posjetitelji s muzejskim djelatnicima obišli poznate lokacije priča o ljubavnim jadima Franje Cirakija, Miroslava Kraljevića, Luke Ilijaševića i Dragutina Lermana. Na te četiri poznate ljubavne lokacije dočekao ih je kratki prikaz ljubavnih jada koje su prikazali članovi kazališne skupine.

Noć muzeja u Požegi u nastavku do 24 sata donijela je i „Ljubavne jade mladih Požežana“ u kojima je bio i koncert osječkog glazbenika Ivana Kovačevića poznatijeg kao Jimmy Gitara.

Tekst/foto: Vladimir Protić