Utorak, 24 Svibanj 2016 18:30

Čuvajmo običaje zavičaja

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NAJAVLJENA 26. MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA I NAJDUŽI STOL U HRVATA U VELIKOJ -

VELIKA – Ovog vikenda općina Velika je središte događanja Požeško-slavonske županije, sa čak tri dana manifestacija na koji se odaziva jako puno učesnika i tisuće posjetitelja. Načelnik općine Vlado Boban najavio je gastro i etno manifestacije po kojima je Velika nadaleko poznata. KUD Ivan Goran Kovačić, TZ općine Velika i općina Velika, pod pokroviteljstvom predsjednice RH organiziraju 26. Međunarodnu smotru folklora Čuvajmo običaje zavičaja i 7. izdanje Najdužeg stola u Hrvata. – Interes za naš Najduži stol je velik, velikapa i iz drugih i susjednih zemalja. Događanja je puno i nadam se da će gosti Velike biti zadovoljni, a najavljujem prave fešte za mlade i stare – kazao je načelnik Boban.

- Sve započinje već u petak od 21 sat u velikom šatoru na igralištu osnovne škole, kada počinje večernji koncert TS Bisernica a iza njih nastupaju popularni TS Gazde, a koncert traje dugo u noć. Sutradan u subotu bit će postavljen Najduži stol u Hrvata za koji se već sada prijavilo 150 učesnika, udruga, društava, tvrtki, pojedinaca a očekujemo da će stol biti dugačak preko 800 metara. Sve počinje od 19 sati i očekujemo veliki broj posjetitelja koji će na stolovima moći degustirati hranu i piće koju donose izlagači i učesnici na najdužem stolu – istakao je direktor TZ Tomislav Galić i dodao da nitko neće ostati gladan, jer je ove godine općina Velika dodatno pripremila još 1.500 porcija kobasica.

Nedjelja je tradicionalno rezervirana za folklor koji kreće sa svečanom povorkom svih sudionika od 16 sati od vatrogasnog doma do centralnog šatora gdje će svako društvo u priređenom i koreografiranom nastupu prikazati kroz pjesmu i ples svoj zavičaj. - Očekujemo na ovoj najdužoj manifestaciji koja okupi nekoliko tisuću ljudi, 15 folklornih društava, iako interesa za nastupom ima i više. nastojimo da dio folklornih skupina bude po prvi puta u Velikoj, a dio naših Hrvata iz susjednih država, ove godine i iz Slovenije, a već tradicionalno iz Srbije i BiH, a već nekoliko godina dolaze i hrvatski folkloraši iz Rumunjske – rekao je voditelj smotre Stanko Raguž.

Tekst/foto: Vladimir Protić